Hoge bomen bij volkstuincomplex worden niet gekapt
De gemeente is niet van plan de hoge bomen rond het volkstuincomplex Zuigerplas te kappen. Dan antwoordt ze op een verzoek van de vereniging.
Last van schaduw
In januari schreef de volkstuinvereniging een brief aan de gemeente met de vraag de bomen te kappen. Volgens de volkstuinders veroorzaken ze voor een aantal tuinen aan de zuidzijde een bijna permanente schaduw, zelfs in de zomer. De vereniging stelt dat zo’n 25 leden hierdoor flinke schade hebben. “In het voorjaar blijft de grond lang vochtig en koud en in de nazomer drogen de planten niet meer op. De betrokken tuinders worden hierdoor ernstig benadeeld door een lagere opbrengst en meer problemen met ziekten, zoals aardappelziekte, meeldauw en botrytis, waardoor het plezier in tuinieren sterk afneemt. Sommige tuinders overwegen daardoor te stoppen of naar elders te gaan.”
Tuinen in bosomgeving
De gemeente antwoordt dat ze het vervelend vindt dat leden ‘op enig moment last hebben van schaduwval op het volkstuincomplex’, maar dat dat onvoldoende reden is de bomen dan maar te kappen. “Bomen hebben een grote positieve invloed op de leefomgeving en dragen op verschillende manieren bij aan de kwaliteit van de stad. Denk hierbij aan een hogere biodiversiteit, de opslag van CO2 en het tegengaan van negatieve effecten van klimaatverandering. De bomen waarvan u hinder ervaart ,staan in het bosperceel naast het volkstuinencomplex. Deze bomen staan op zeer ruime afstand van het volkstuinencomplex. Wij kunnen geen compleet schaduwvrij volkstuinencomplex realiseren. Dit heeft onder andere te maken met de ligging van het volkstuinencomplex in een bosgebied en de waarde die de gemeente Lelystad toekent aan een groene leefomgeving.”
Geen reguliere kap
De volkstuinvereniging had verwacht dat bij werkzaamheden langs de sloot aan de Bosweg vier jaar geleden, waarbij ook wat bomen en struiken weggehaald werden om de slootkant toegankelijk te maken voor een machine die de sloot schoon zou maken, het ‘probleem’ van de hoge bomen ook gelijk zou worden aangepakt. “Wij hoopten en rekenden er toen op dat ook bij ons de hoge bomen zouden worden gekapt. Tot onze verbazing gebeurde dit echter niet. Binnen één dag had het probleem kunnen worden opgelost! Al het benodigde materiaal was aanwezig.”
De gemeente wijst de vereniging erop dat het kappen van hoge bomen niet tot het reguliere onderhoud behoort. “Wanneer er regulier onderhoud wordt uitgevoerd, is het niet vanzelfsprekend dat alle hoge bomen in dat gebied worden gekapt. Een reden voor het kappen van een boom is bijvoorbeeld als er een gevaarlijke situatie ontstaat en er een groot risico bestaat dat de boom omvalt. Regulier onderhoud kan ook zijn het verwijderen van bomen in een bosgebied (‘dunnen’ in vakterm). Door het verwijderen van een aantal bomen krijgen andere bomen de ruimte om te groeien. Helaas is schaduwoverlast geen onderdeel van regulier bosonderhoud of een reden om over gaan tot het kappen van individuele bomen.”
De gemeente vraagt de vereniging nog wel fijntjes de leden erop te wijzen dat het niet de bedoeling is dat men afval in de bosrand stort, zoals nu wel gedaan wordt.
{jcomments on}