Skip to main content

Het blijft voor velen moeilijk wennen aan de ringslang

26 juli 2023
Geschreven door Theo van Rhijn

Lelystad heeft deze week slangen als nieuws, maar reden tot angst lijkt er vooralsnog niet. Nadat eerder agenten meldden dat ze er eentje in hun auto hadden zien kruipen, meldt Omroep Flevoland vandaag enige paniek in Warande.

Slang nummer 1 is inmiddels spoorloos verdwenen, slang nummer 2 bleek een ringslang. Die geldt inderdaad als levensgevaarlijk – maar alleen voor kikkers, padden en salamanders en in mindere mate voor visjes, muizen en hagedissen. Verder doen ze geen vlieg kwaad; figuurlijk dan, want jonge ringslangen eten naast slakken en wormen ook insecten. 

Nodeloze opschudding door de ringslang is bepaald niet nieuw, blijkt onder meer uit het archief van datzelfde Omroep Flevoland.

En dat is best bijzonder, want overheden en natuurbeschermers timmeren al jaren aan de weg met maatregelen om de voortplanting van het beest als waardevol onderdeel van de natuur te stimuleren. Dat laatste heeft ook succes, want de ringslang is in onze omgeving allang niet meer zeldzaam.

Tot de maatregelen behoren het aanleggen van zogenoemde broeihopen, bergen groenafval, liefst met wat mest, waaronder de dieren kunnen overwinteren en hun eieren uitkomen. In de omgeving van Lelystad wordt dat ook gedaan. Soms gebeurt dat door particulieren, onder meer net buiten de bebouwde kom tussen het Oostrandpark en de Oostervaart. En waar sommige mensen alarm slaan als een ringslang aantreffen in hun tuin, zijn op internet zelfs filmpjes te vinden waarop je kunt zien hoe je zo'n broeihoop in je eigen tuin kunt maken.

Dan wat technische gegevens. De Nederlandse ringslang wordt ongeveer een meter lang. Het gewicht blijft beperkt tot een paar honderd gram; een pond schijnen ze niet te halen. Mede omdat ze vooral kikkers eten, leven ze altijd in de buurt van water. Ze zijn niet giftig en zijn zelf prooidieren voor verschillende vogels en zoogdieren.

Tot slot: je herkent een ringslang aan een kenmerk waar hij ook zijn naam aan dankt: een rij lichte vlekken net achter de kop, die bijna een ring vormen.

Geplaatst op 26 juli 2023.

{jcomments on}