Skip to main content

Hertenbiefstuk wordt geen dumpartikel

20 september 2018
Theo van Rhijn

 

Als het allemaal doorgaat, worden het er 'zeker' duizend, waarschijnlijk meer. En ja, het zal bij het publiek tot emoties leiden. Maar het is de verstandigste oplossing en er zijn bij Staatsbosbeheer ook al positieve reacties binnengekomen op het besluit in de Oostvaardersplassen edelherten af te schieten en ze vervolgens te verkopen voor menselijke consumptie, zegt Joke Bijl van deze organisatie.

Dat wil niet zeggen dat er binnenkort van het ene op het andere moment duizend hertenbiefstukken bij de poelier liggen en de prijs dus omlaag vliegt. Bijl: "Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Het afschieten gaat ook in een rustig tempo. Volgens de wet mag dat tussen 1 september en 1 april. Maar we schieten niet in de bronsttijd, dus niet voor oktober. We gaan door tot er maar 490 over zijn, dat aantal staat in het advies waarop de provincie zich baseert, en de provincie wil graag dat we uiterlijk 1 januari klaar zijn." Wat dat laatste betreft: de operatie moet onder meer voorkomen dat er te veel dieren zijn voor de geringere hoeveelheid voedsel in de winter.

De provincie Flevoland, die de zaak deze week in de persoon van gedeputeerde Harold Hofstra aankaartte, is door het rijk belast met het toezicht op het beheer van het gebied, maar is straks niet de eigenaar van de dode dieren. Die gelden als wild en geschoten wild is eigendom van de grondeigenaar – in dit geval Staatsbosbeheer zelf. Bijl durft geen voorspelling te doen over de opbrengst, maar: "Alles wat Staatsbosbeheer verdient, vloeit terug in het beheer." Overigens: er hebben zich al meteen gegadigden voor het vlees gemeld, zegt ze.

Eerder deze week werd al bekend dat de andere grote grazers niet worden gedood; de runderen kunnen blijven en voor de paarden is verhuizing mogelijk. Als dat anders was geweest, waren deze dieren niet op een bord beland. "Edelherten zijn een andere categorie. Een jager mag die verkopen. Paarden moeten levend en voorzien van een registratie en een chip en dergelijke worden afgeleverd bij een slachthuis." Die dingen hebben de dieren in Oostvaardersplassen nu eenmaal niet.

Bijl en haar collega's zijn voorbereid op negatieve reacties en zijn die ook wel gewend. "Maatregelen op dit gebied zijn altijd een beetje lastig." Maar over de alternatieven zijn ook de tegenstanders het niet eens en jacht is een heel normale beheersvorm, betoogt ze. "In andere gebieden is het niet anders. Op de Veluwe wordt ook gejaagd."

(FOTO HANOS)

Zie ook:

Afgeschoten herten wellicht naar de poelier

{jcomments on}