Hernieuwde energie voor stadsdichter, 'altijd al positivo'
De tiende stadsdichter van Lelystad is een oude bekende: Thomas Gerla. Op 17 september werd hij met twintig stemmen verschil gekozen door de Lelystedelingen. In de uitzending van Het Weekendcafé vertelt hij over zijn eerste projecten en zijn plannen voor de toekomst.
Volgens Gerla is een stadsdichter ervoor om de stad 'op te luisteren' met poëzie. Ook noemt hij voorbeelden van speciale dagen, zoals dodenherdenking, Bevrijdingsdag en Koningsdag, waarop hij kan worden ingezet.
Gerla is al eerder stadsdichter van Lelystad geweest, van 2017 tot 2019. "Ja, ik kon het niet laten," lacht hij. "Ik ben ontzettend blij dat ik het weer ben en ik ga met hernieuwde energie aan de slag." In zijn vorige periode heeft hij vooral veel geschreven over het uitgaansleven, maar nu wil hij zich storten op nieuwe onderwerpen.
Positieve blik
Een stadsdichter kan zich op verschillende manieren uiten, maar Gerla kiest voor de positieve insteek. "Ik ben altijd wel een positivo geweest. Ik vind ook dat de stad dat nodig heeft. We weten allemaal wel wat er beter kan in Lelystad, maar ik vind het vooral belangrijk om het positieve te belichten," spreekt de stadsdichter met overtuiging uit.
Ook wil hij zich meer richten op de actualiteit en verhalen over bijvoorbeeld bijzondere Lelystedelingen. "Maar het is allemaal nog een verrassing hoe dat zich de komende tijd gaat vormen."
In de uitzending draagt Gerla een gedicht op aan de eerste stadsdichter van de stad, Gerard Beense, die vorig jaar op 74-jarige leeftijd is overleden. Voor de voordracht verwijst hij nog naar de gedichtenbundel die uit gaat komen en de herdenking van Beense die op 7 november plaatsvindt. In de onderstaande video zijn het interview en het gedicht te horen.
{jcomments on}