Heikele discussie over monument leidt tot compromis
In de gemeenteraad wordt dinsdag opnieuw gepraat over de verplaatsing van het oorlogsmonument en de jaarlijkse dodenherdenking. Een aantal partijen neemt het initiatief een nieuw monument neer te zetten in het Stadshart. Het is hoe dan ook de bedoeling dat de gemeenteraad nog voor de verkiezingen een besluit neemt in deze heikele kwestie.
Veel emotie
Het is een discussie waar veel emotie bij komt kijken, de verplaatsing van het oorlogsmonument. Het comité dat jaarlijks de dodenherdenking organiseert, geeft al jaren aan dat de plek in het Stadspark waar het monument nu staat de groeiende stroom bezoekers niet kan hebben. Bovendien is de plek slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Uit onderzoek blijkt dat beide problemen in het Stadspark zelf ook niet kunnen worden opgelost.
Vandaar dat er het verzoek ligt bij de gemeenteraad het monument te verplaatsen naar het Stadshart, voor het theater. Tal van bij de dodenherdenking betrokken organisaties ondersteunen dat verzoek, van vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap tot het veteranencomité en het GOL, de belangenorganisatie voor mensen met een beperking.
Compromis
De gemeenteraad zit met de kwestie in zijn maag. Aan de ene kant vinden de meeste partijen dat het verzoek van de organisaties niet genegeerd kan en mag worden. Aan de andere kant spelen er veel emoties bij inwoners die erg gehecht zijn aan de huidige plek.
Een groot aantal partijen heeft daarom het initiatief genomen tot een compromis. Dat voorziet erin dat geld wordt uitgetrokken voor een nieuw oorlogsmonument in het Stadshart, bij voorkeur voor het theater. Daar moet samen met een loot van de Anne Frankboom en een park met witte anjers (het symbool van de veteranen) een nieuwe herdenkingsplek worden ingericht, waar vanaf 2024 de jaarlijkse dodenherdenking wordt gehouden. Het monument in het Stadspark blijft zoals het is. Tot 2024 wordt daar de herdenking georganiseerd.
Net geen meerderheid
Dat voorstel wordt ingediend door de InwonersPartij, de PVV, Leefbaar Lelystad, GroenLinks, de SP en de Partij voor Logisch Beleid. Ook het CDA heeft laten weten het voorstel te steunen. Dat is bij elkaar geen meerderheid,deze partijen hebben 16 van de 35 raadszetels, maar het is natuurlijk niet te zeggen of andere partijen zich er nog bij aan zullen sluiten.
Dinsdag wordt het voorstel besproken. In de laatste raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen, op 8 februari, moeten er knopen worden doorgehakt.
Foto: de beoogde locatie voor het (nieuwe) monument.
{jcomments on}