Skip to main content

Govert ruimt 2000 peuken op voor een peukvrij Lelystad

14 mei 2021

Ze zijn bijna niet uit ons straatbeeld weg te denken, want op elke hoek ligt er minimaal één. "Het lijkt wel geaccepteerd, maar peuken zijn ook gewoon afval en schadelijk voor het milieu," zegt Govert Schipper uit Lelystad. Binnen anderhalve week heeft hij al tweeduizend peuken opgeruimd rondom negentien bushaltes. "Ik ben begonnen met een campagne om bushokjes in Lelystad peukvrij te maken," vertelt Schipper in een reportage aan onze verslaggever Desi Bootsman

Om er voor te zorgen dat het opruimen niet voelt als dweilen met de kraan open, probeert Schipper mensen bewust te maken met een flyer. Bij de Wold hangt bijvoorbeeld: '169 peuken opgeruimd op 5 mei'.

Schadelijk voor milieu

Ook staat er tekst en uitleg over waarom het belangrijk is dat de sigaretten niet in het milieu terechtkomen. "Weinig mensen weten van de schadelijkheid van sigarettenfilters, die zijn namelijk gemaakt van kunststofvezels," zet Schipper uiteen. Of anders gezegd: plastic en dat vergaat niet. De peuken zitten volgens Schipper ook vol met giftige stoffen. "Uiteraard in de tabak. Honderden verschillende stoffen zitten daarin en één peuk kan wel acht liter water vervuilen." Volgens die berekening zouden de gemiddeld honderd peuken bij een bushalte dus al snel achthonderd liter grondwater vervuilen.

Schipper houdt via een app bij hoeveel peuken hij raapt. "Van elke peuk maak ik een foto en de app houdt bij hoeveel het er zijn en waar ik ze heb gevonden." Hierdoor weet hij de exacte aantallen en locaties.

Samen sta je sterk

Schipper is bezig met het uitbreiden van het team: "Ik heb al iemand gevonden die wil helpen voor een deel van Lelystad, maar ik ga ook nog andere mensen benaderen." Uiteindelijk wil hij namelijk weten of de flyers het gewenste effect hebben en of er minder sigaretten bij de bushaltes op de grond worden gegooid. Hiervoor is het nodig om de bushaltes in de gaten te blijven houden.

"Ik zie steeds meer mensen in Nederland die het peukenprobleem willen aanpakken," vertelt Schipper enthousiast. Zo is er het Plastic Peuken Collectief. De inspiratie van zijn actie ligt bij Het Peukenmeisje: "Zij maakt het probleem zichtbaar op social media en als je haar volgt dan zie je pas hoe groot het probleem is hier in Nederland." Ook is zij de inspiratie voor een vriendelijke aanpak: "Ik ben niet tegen roken, want dat moeten mensen zelf weten. Maar het zou fantastisch zijn als we het niet meer op straat gooien."

Peuken pocket

Peukenpocket

Als simpele oplossing voor het probleem geeft Schipper aan je peuk gewoon in de afvalbak te gooien – maar voor wie op elk moment zijn sigaret kwijt wil kunnen, heeft hij een andere oplossing: de peukenpocket. "Het is een zakasbakje, dat van kunststof is gemaakt in verband met de brandveiligheid." Je kunt er een brandende peuk in gooien; die wordt dan gedoofd.De peukenpocket kan later in de prullenbak worden geleegd. Daarbij is het geen grote investering: twee of drie euro.

Plastic Peuk Meuk

Op 10 juli wordt in  heel Nederland een dag gehouden om de 'Plastic Peuk Meuk' op te ruimen. Schipper wil dit jaar ook in Lelystad meedoen: "Als we met een groepje het station eens aanpakken, dan zullen we vuilniszakken vol vinden. Daar ligt ongelofelijk veel." Aanmelden kan via Facebook.

{jcomments on}