Bouwer dure huizen gaat meebetalen aan sociale huur in vereveningsfonds
Geschreven door Kees Bakker
De gemeenteraad is dinsdag unaniem akkoord gegaan met het instellen van een vereveningsfonds. Dat is een potje dat gevuld wordt door ontwikkelaars die vooral duurdere woningen willen bouwen in Lelystad. Het geld uit dat potje is dan bedoeld voor ontwikkelaars die (ook) sociale huurwoningen willen bouwen.
Bouwen in de mix
In Lelystad geldt de regel dat woningbouwplannen een mix van te bouwen woningen bevat. Dat betekent dat er gevarieerd gebouwd wordt: minimaal 30 procent van de te bouwen woningen moeten sociale huurwoningen zijn, 20 procent moet vallen in de categorie ‘Goedkope koop/middeldure huur (270.000 euro/1.000 euro per maand)’, 17 procent mag vallen in de categorie ‘betaalbare koopwoning/middeldure huur’(355.000 euro/1.000 euro per maand) en de overige 33 procent mag duurdere huur- of koopwoningen betreffen.
Er zijn ook ontwikkelaars die alleen duurdere woningen willen bouwen. Dat kan bij bijvoorbeeld kleinere woningbouwprojecten, waarin de verdeling moeilijk te maken is. In dat geval moet er een gemotiveerd plan worden ingediend, maar moet de ontwikkelaar per te bouwen woning die afwijkt van de verdeling ook geld in een gemeenschappelijk potje stoppen.
Rekenvoorbeeld
Wethouder Dennis Grimbergen gaf de gemeenteraad twee weken geleden een rekenvoorbeeld. Stel, een ontwikkelaar wil 40 dure koopwoningen bouwen in een bepaald project. Dat betekent dat hij om af te wijken van de normale verdeling geld in het fonds moet storten. Daarvoor gelden vaste bedragen. In dit geval: voor de 12 sociale huurwoningen die niet worden gebouwd geldt een bedrag van 69.000 euro per woning (12 x 69.000 = 828.000 euro), voor de 8 goedkope koop/middeldure huurwoningen geldt een bedrag van 42.000 euro per woning (8 x 42.0000 euro = 336.000 euro) en voor de zes betaalbare koopwoningen die worden gemist geldt een bedrag van 12.000 euro per woning (6 x 12.000 euro = 72.0000 euro).
In dit voorbeeld wordt er dus 1.236.000 euro in het vereveningsfonds gestort door de ontwikkelaar. Een partij die wel sociale huurwoningen wil bouwen kan daar weer uit putten om het bouwtekort op de bouw van die woningen aan te vullen.
Betaalbare woningen
“We beseffen dat daarmee woningbouwprojecten minder rendabel worden, maar met het geld uit het vereveningsfonds kunnen we wel zorgen dat er ook voldoende betaalbare woningen worden gebouwd,” zegt Grimbergen.