Gemeente voert 22 ideeën van burgers uit, tien halen het niet
De gemeenteraad heeft zich dinsdag gebogen over 32 ideeën die zijn voortgekomen uit de motiemarkt. In september hebben inwoners 38 ideeën geopperd die Lelystad een beetje mooier, leuker en socialer moeten maken. Daarvan werden 32 overgenomen door politieke partijen, die er dinsdagavond tijdens de gemeenteraad over debatteerden. Van die 32, ingediend als een motie, zijn 22 overgenomen. Acht voorstellen werden verworpen met twee gebeurde iets anders.
Geen boulodrome
Om met de afgekeurde plannen laatste te beginnen: er wordt geen startbedrag gereserveerd voor een boulodrome, een overdekte jeu-de-boulesbaan, in de Schouw. Zo’n hal zou 300.000 euro kosten en de PVV had graag gezien dat er 15.000 euro uit de motiemarkt zou worden gereserveerd, waarna de gemeente met de initiatiefnemer en het sportbedrijf in gesprek zou kunnen gaan over de rest van het bedrag.
Er wordt ook geen geld gestoken in het initiatief van Strictly Live voor het vinden van een ruimte voor ‘een artistiek platform voor jongvolwassenen’, waar GroenLinks 20.000 euro voor vroeg. Ook de ideeën van ledschermen voor de oldtimerdag (D66, 35.000 euro), verduurzaming van het gebouw van de Airbrushacademie (D66, 10.000 euro), hufterproof ligbedden in de stad om na te denken over klimaatverandering (CDA, 7.750 euro), toekomststoelen voor de raadszaal, de zaal van Provinciale Staten en het waterschap om na te denken over de toekomst (PvdA, 360 euro), een drie meter hoog kunstwerk genaamd ‘De Verbinding’ (CDA, 10.000 euro) en het uitroepen van de klimaatnoodtoestand door de gemeente (GroenLinks, kost niets) werden verworpen.
Telefoongesprek met overledene
Wat haalde het wel? Een van opvallendste voorstellen was ‘de telefoon van de wind’, een telefooncel op de begraafplaats waar mensen gesprekken kunnen voeren die dan vervliegen in de wind, op weg naar een dierbare overledene. Dit voorstel van Ger Koreman (Leefbaar Lelystad, 7.000 euro) werd unaniem aangenomen.
Unanieme steun was er ook voor een nieuwe afrastering voor de Vereniging Milieuvriendelijk Tuinieren (VVD, 5.000 euro), twee rustbankjes op de Markerstrekdam met uitzicht op Exposure (GroenLinks, 5.000 euro) en een opknapbeurt voor het huisje van de ruiltuin in het Bultpark (Jong Lelystad, 1.475 euro).
We gaan verder.
Groen, cultuur en nog veel meer
De kinderboerderij in het Stadspark kan gaan nadenken over een nieuw clubgebouw, met een gemeentelijke bijdrage van 35.000 euro, ingediend door de InwonersPartij. Zelf moet men dan nog op zoek naar 70.000 euro, de gemeentelijke bijdrage blijft gereserveerd tot 31 december volgend jaar. Iriszorg in de Gondel kan een openbare fitnessruimte in de open lucht aanleggen, waar ook buurtbewoners gebruik van kunnen maken (SP, 10.000 euro), de medewerkers van de voedselbank kunnen werkjassen en bodywarmers tegemoet zien (Leefbaar Lelystad, 1.000 euro), een trapveldje in het Karveel kan worden gerestaureerd (ChristenUnie, 5.665 euro), er komen bomen bij een speelplaats in de omgeving van de Hanzeborg (Mooi Lelystad, 5.000 euro), er wordt een gedichtenwedstrijd georganiseerd voor kinderen uit de groepen 8 van het basisonderwijs (PVV, 400 euro), de Voedselbank Gezin en Dier kan een eigen uitgiftepunt realiseren (Jong Lelystad, 5.000 euro), de stallen van ponyclub SKWL kunnen worden gerenoveerd (Leefbaar Lelystad, 15.000 euro), ’t Lapp kan een culturele locatie realiseren voor jongeren (InwonersPartij, 13.500 euro), er wordt gekeken of er in het Woldpark vaste aansluitingen kunnen komen voor water, stroom en sanitair voor de buurtcamping die daar wordt gehouden (Forum voor Democratie, 15.000 euro), er kan een circulair festival worden georganiseerd (GroenLinks, 2.250 euro), kinderen uit groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs kunnen hun wens voor de toekomst kwijt in een toekomstslinger, die dan wordt opgehangen in het stadhuis (Jong Lelystad, 250 euro), het Kraaienbosje in het Bultpark kan worden opgeknapt (Jong Lelystad, 4.850 euro), er wordt bij wijze van een proef 250 meter fietspad ergens in de stad omzoomd met heggen (PvdA, 1.000 euro), er komt een festival voor en door mensen met een beperking (CDA, 9.500 euro), het Bultpark kan een ‘buitenboekje’ maken (met struinwandeling) waarin de stadsnatuur centraal staat (D66, 1.500 euro), er komt een magazine met alle eetbare planten, bloemen en vruchten die Lelystad rijk is (VVD, 2.339,51 euro) en Lelystad gaat zich meer inspannen om, ook bij de inwoners, de biodiversiteit te bevorderen (Forum voor Democratie, kost niets).
Stakende stemmen en ingetrokken voorstel
Bij een voorstel om te helpen een ruilwinkel-pop-upstore te realiseren in een leegstaand pand in het Stadshart (D66, kost niets) staakten de stemmen: 18 voor, 18 tegen. Dat betekent dat dat voorstel de volgende vergadering opnieuw in stemming wordt gebracht.
En dan was er nog een opmerkelijk incident rond de Lelybel, een online magazine van een aantal Lelystedelingen waar de gemeente middels twee advertenties in begrijpelijke taal aandacht zou kunnen vragen voor duurzaamheid. Kosten slechts 40 euro, maar indiener PVV trok het voorstel tijdens de vergadering in, omdat bleek dat het magazine in een satirisch artikel van de zogenoemde Stadsterrorist terrorisme verheerlijkte en beloofde de burgemeester of iemand van de oppositie ‘serieus te gaan bedreigen’.
Maar om optimistisch te eindigen: alle aangenomen voorstellen vallen binnen het budget van de motiemarkt (150.000 euro plus 30.000 euro uit een eerdere editie).
Geplaatst op 21 november 2023.
{jcomments on}