Skip to main content

Gemeente verliest zaak over facturen van Pluryn voor zorg

22 december 2022
Theo van Rhijn

De gemeente moet van de rechter alsnog 7,5 ton betalen aan zorgorganisatie Pluryn, ook al heeft die de betreffende rekening te laat ingediend en hebben ambtenaren grote twijfels over de hoeveelheid bijkomende kosten: er was al negen ton betaald en van die dikke 1,6 miljoen die het nu in totaal werd, was zeventig procent niet rechtstreeks besteed aan zorg.

De uitspraak viel gisteren, bij de Lelystadse vestiging van de rechtbank Midden-Nederland.

Het gaat om het boekjaar 2019 en de tweede rekening werd in november 2020 gepresenteerd. Pluryn zegt die tijd echt nodig te hebben gehad. Door overnames (Hoenderloo en Intermetzo werden toegevoegd) verliep de organisatie moeizaam en er zouden onduidelijkheden zijn geweest in het contract; veel gemeenten hanteren verschillende methoden voor deze boekhouding, aldus Pluryn.

De gemeente erkende op een vraag van een rechter dat er wel zou zijn betaald als de hele rekening op tijd was gekomen. De besteding van het bedrag is een heikel punt, maar speelde hier dus geen rol. Dat in het contract 1 mei als vervaldatum is opgenomen, vond de rechtbank nu niet van belang gezien de bijzondere omstandigheden. De financiering van zorg is belangrijk en Pluryn moet de kans hebben, fouten te herstellen. En dus trok de zorgverlener aan het langste eind.

Daarmee blijft de discussie over het percentage bijkomende kosten dus open. De zaak wordt gevolgd het onderzoeksplatform Follow the Money, dat een reeks artikelen over financiële problemen in de zorg produceert.

Follow the Money: “Pluryn geeft toe dat de verhouding tussen directe en indirecte uren in 2019 onderwerp van aandacht was: dat was een van de dingen die de aanbieder op orde moest brengen. ‘Op het moment is de verhouding 40/60,’ stelt Pluryn in zijn correspondentie met de gemeente over het jaar 2020, ‘waarvan bij deze laatste 10 procent reistijd verwerkt zit. Zo zou je uit kunnen komen op 50/50.’” En die laatste verhouding is precies wat de gemeente redelijk vindt, aldus het onderzoeksplatform.

Geen landelijke norm

De rechters wilden weten of er een landelijke norm is voor een redelijk aantal uren dat een zorgverlener niet direct met een cliënt bezig is. Follow the Money: ‘Die is er niet, zodat ook tijdens de zitting half oktober niet valt te bepalen of Pluryn afwijkt van andere jeugdzorgaanbieders.”

Een probleem daarbij: "Door de overname van Hoenderloo en Intermetzo werd Pluryn in sommige regio’s, waaronder Flevoland, de enige aanbieder voor bepaalde typen jeugdzorg. De gemeente heeft dus geen keuze: er is geen alternatief." Pluryn is ook de organisatie achter de Lelystadse jeugdgevangenis.

De gemeente heeft Follow the Money laten weten zich te beraden op vervolgstappen.

Geplaatst op 22 december 2022.

{jcomments on}