Skip to main content

Gemeente gaat stress te lijf, te weten de hitte- en waterstress

16 februari 2023
Geschreven door Kees Bakker

Hittestress en waterstress, of regenstress zo u wil: het zijn woorden die nog niet tot de Dikke van Dale zijn doorgedrongen, maar die wel van betekenis zijn voor de komende jaren. De gemeente bereidt zich voor op het steeds extremere weer, dat wordt voorzien in de nabije toekomst.

Basis is goed

Daarmee moet de stad in 2050 voorbereid zijn op langere periodes van warm weer en wateroverlast als gevolg van hevige regenval. “Lelystad is een gemeente met veel groen, veel water en veel ruimte. Hierdoor is de basis goed. De uitdaging zit met name in de verbinding tussen dat water en dat groen. En in minder verstening van bijvoorbeeld bedrijventerreinen en oudere wijken,” meldt de gemeente.

Daarom is er een plan gemaakt, dat gebaseerd is op de uitkomsten van de ‘klimaatstresstesten’ die de gemeente in 2018 en 2022 heeft laten uitvoeren. “Daaruit kwam dat er aanpassingen nodig zijn in onder andere de woonomgeving, de werklocaties, groen-blauwe structuren en landbouw.”

300-30-3

Voor wat betreft de hittestress wordt daarom bij woningbouw uitgegaan van het ‘300-30-3-principe’: het moet voor iedere inwoner maximaal 300 meter lopen zijn naar een koele plek als een bos, park of perk, er is minimaal 30 procent schaduw op straat en vanuit iedere woning kun je minimaal ‘drie groenstructuren’ zien, zoals bijvoorbeeld een boom. Daarnaast wordt er een lokaal hitteplan gemaakt, gaat de gemeente waar mogelijk waterdoorlatende verharding op straat toepassen en wordt regenwater opgevangen in buffers bij piekbuien.

Ook bedrijfspanden en bedrijventerreinen moeten hittebestendig zijn ingericht, bijvoorbeeld door de aanplant van bomen en gevelgroen, geen grote zwarte oppervlaktes als dak en het niet op het riool lozen van hemelwater.

Prijswinnende combinaties

“Door het planten van veel verschillend groen dat tegen veranderend klimaat bestand is, krijgen ook planten- en bomenziekten minder kans. En met een goed beheer kan de bodem meer water opnemen en vasthouden. Klimaatverandering zal ook een grote invloed hebben op de landbouw rondom Lelystad. In 2050  moet de land- en tuinbouw zo ingericht zijn dat het zo min mogelijk last heeft van de gevolgen van wateroverlast, droogte, hitte, bodemdaling en verzilting,” schrijft de gemeente, 

“Bij de aanpassing aan extremer weer is een grote rol weggelegd voor inwoners, bedrijven en organisaties. Zij hebben ook direct invloed om hun leef- en werkomgeving groener en klimaatbestendiger te maken. Bijvoorbeeld door groenere en minder verharde tuinen. Samenwerken met allerlei partijen en inwoners is dan ook belangrijk om Lelystad goed voorbereid te laten zijn op een veranderd klimaat”

De verschillende maatregelen zijn vastgelegd in een ‘adaptatiestrategie’ (u doet vandaag allerlei inspiratie op voor prijswinnende scrabble- of wordfeudcombinaties), die wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.  

Geplaatst op 16 februari 2023.

{jcomments on}