Skip to main content

Gemeente gaat weer met Horeca-pleintje in gesprek over nieuwe plek

09 oktober 2024
Kees Bakker

De gemeente gaat weer in gesprek met de ondernemers op het Horecapleintje, om te kijken of zij geïnteresseerd zijn in een verhuizing naar het Theaterkwartier. Wethouder Dennis Grimbergen heeft de gemeenteraad dinsdag beloofd daarbij niet alleen in gesprek te gaan met de eigenaren van de horecapanden, maar ook met de uitbaters. Want sommige van de laatsten huren een pand van de eerste.

Lange geschiedenis

Het is een heikel dossier, het Horecapleintje. Dat werd dinsdag nog eens kracht bijgezet door Rosita van Rooijen van café De Lantaarn. Zij gaf aan best te willen verhuizen, maar kan de huidige zaak daarbij niet verkopen. De reden daarvoor ligt in het uitsterfbeleid dat de gemeente hanteert voor de nachthoreca op het pleintje.

In 2013 is besloten - na eerste vruchteloze pogingen de horeca te interesseren in een plek in het Stadshart - dat de zaken die nu een nachtvergunning hebben, bij doorverkoop alleen nog een dagvergunning kunnen krijgen. Dat gebeurde na aanhoudende, jarenlange klachten van omwonenden in zowel de appartementengebouwen aan het pleintje als de omliggende woningen in de wijken over nachtelijk lawaai, overlast en vernielingen. Daarom werd er een nieuw bestemmingsplan vastgesteld, dat aangeeft dat er aan De Stelling en De Schans alleen ‘aan detailhandel verwante daghoreca zoals bijvoorbeeld een lunchroom, ijssalon of snackbar’ is toegestaan. Voor de nachthoreca die er zit, geldt dat deze mag blijven bestaan, maar dat bij doorverkoop van het pand de nachtvergunning komt te vervallen.

Nieuwe ronde

In 2017 is er een nieuwe ronde ingezet om te kijken of horecaondernemers op het pleintje genegen zijn te verhuizen naar het Theaterkwartier. Heikel punt is dat daarbij is gesproken met de eigenaren van de panden, maar niet met de uitbaters van de panden die niet zelf eigenaar zijn van het pand waar ze in zitten.

Dat laatste steekt, bleek dinsdag uit het betoog van Van Rooijen. Maar wat nog steeds het meeste steekt, is dat het bestemmingsplan in 2013 gewijzigd is. “Dat betekent dat we onze toko niet kunnen verkopen. We voelen dat we worden weggepest,” hield ze de gemeenteraad voor.

Actieve herinnering

In de huidige gemeenteraad zijn er weinig mensen die zich de besluitvorming uit 2013 kunnen herinneren, simpelweg omdat alle raadsleden van nu toe nog niet in de gemeenteraad zaten. Complicerende factor bij die bestemmingsplanwijziging van 2013  is dat er planschade is uitgekeerd aan de eigenaren van de panden, een kleine 250.000 euro in totaal.

Geen dwang of drang

Kortom: er is veel voorafgegaan aan het ontstaan van de huidige situatie. “Het is in ieder geval geen nieuws dat er op het Horecapleintje een uitsterfbeleid geldt voor nachthoreca,” concludeerde Sanne de Wilde (D66) dinsdag. Ashwin van Stormbroek wilde van wethouder Grimbergen de toezegging dat er bij eventuele verplaatsing geen ‘dwang of drang’ zal plaatsvinden. Die toezegging kreeg hij. “Wij gaan ondernemers ook niet wegpesten. Dat kan ook helemaal niet, want iemand die daar een zaak heeft, kan die gewoon uitbaten,” verzekerde de wethouder hem en de gemeenteraad. Hij hoopt halverwege volgend jaar met alle eigenaren en uitbaters te hebben gesproken en zal dan de gemeenteraad nader informeren over de uitkomst daarvan.