Skip to main content

Geen cel, 'werkt averechts', maar hulp voor jongen die moeder stak

16 mei 2024
Jan Staphorst

De meervoudige kamer van de rechtbank moest gisteren in Lelystad een salomonsoordeel vellen in een drama waarbij een jongeman zijn moeder opzettelijk zwaar verwondde met een mes, maar niemand het een goed idee vond om hem op te sluiten. Dat gebeurt ook niet, maar hij wordt wel min of meer overgeleverd aan psychische behandeling en maatschappelijke begeleiding. De rechtbank vond dat 'het doel van straffen in dit geval pedagogisch van aard moet zijn en niet vergelding'.

Het gebeurde juni vorig jaar. Zijn moeder sprak hem aan op zijn lange douchen en dat pikte de negentienjarige met een lichte verstandelijke beperking en psychische problemen niet. Hij pakte een mes uit zijn broeksband en haalde uit. Dat verklaren in elk geval de moeder en zijn jongere broertje ven zusje. Het gevolg van de aanval was een slagaderlijke bloeding. Zelf zegt hij dat hij haar alleen maar wilde wegduwen en het mes toevallig al in zijn hand had. Gezien de getuigenverklaringen gelooft de rechtbank dat echter niet; de rechters achten bewezen dat hij geprobeerd heeft haar zwaar lichamelijk letsel toe te brengen, zoals dat juridisch heet.

Drama met alleen verliezers

Toch hoeft hij dus niet de cel in. In de verklaringen van alle betrokkenen, ook deskundigen, wordt een drama met alleen verliezers zichtbaar. De jongeman, inmiddels 20, kampt met een serie psychische problemen. Ook is de verhouding met de moeder niet optimaal, resultaat van relatieproblemen in het verleden. Iedereen, ook de moeder, wil dat hij geholpen wordt. Detentie werkt averechts, zeggen deskundigen, en zijn voorarrest maakte hem er niet stabieler op. De kans op herhaling is aanwezig als hij niet goed wordt geholpen en de cel zal dat zeker niet voorkomen.

Extra voorwaarden

De rechters gingen er in mee: alleen een werkstraf (120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk) en een vrijheidsstraf die wordt weggestreept tegen het voorarrest. Maar als hij zich niet houdt aan wat zijn hulpverlenders hem zeggen, moet hij die andere 60 uur taakstraf ook voldoen. Als bijzondere voorwaarden adviseert de reclassering een meldplicht bij de reclassering, begeleid wonen of maatschappelijke opvang, het vinden van dagbesteding en ambulante begeleiding. 

Hij is overigens al onder behandeling. Er zou al verbetering zijn, ondanks nieuwe tegenslagen waar hij mee te maken kreeg. Op de zitting heeft hij verklaard dat hij wil meewerken aan de door de reclassering geadviseerde bijzondere voorwaarden. Voorts liet hij weten dat hij zijn baan is verloren en het uit is met zijn vriendin, maar dat hij deze tegenslagen op een goede manier heeft verwerkt en weer op zoek is naar een nieuwe baan. De moeder is ook positief over de ontwikkeling die hij doormaakt.

Geplaatst op 15 mei 2024.