Geen camera's, maar gemeente zit bovenop alle vernielingen
Geschreven door Kees Bakker
Het lijkt op een explosie van vandalisme: vernielingen aan basisscholen in de Kempenaar en de Schouw, vernieling van het meubilair van Brownies&downieS, vernielingen in het Bultpark. Diverse partijen in de gemeenteraad stelden er dinsdag vragen over: wat doet de gemeente eraan en wordt er ook cameratoezicht overwogen?
Uiterste maatregel
Om met dat laatste te beginnen: voor eventueel cameratoezicht is het veel te vroeg, legde burgemeester Mieke Baltus uit. Het is weliswaar de bevoegdheid van de burgemeester dat in te stellen, maar dan moet er wel aan een groot aantal voorwaarden worden voldaan en moet het Openbaar Ministerie toestemming geven. “Dat is echt een uiterste maatregel, die je pas kunt inzetten als je alle andere maatregelen hebt geprobeerd. In het verleden hebben we dat ook maar één keer gedaan, in de Voorstraat. De motivering voor cameratoezicht moet je enorm goed onderbouwen. Op dit moment is dat niet het eerste waar we mee aan de slag gaan. Dat neemt niet weg dat bedrijven en scholen wel zelf camera’s kunnen ophangen die gericht zijn op hun eigen terrein.”
Geen toename
Verder is het niet zo dat het vandalisme toeneemt. “Er zijn dit jaar tot nu toe 148 incidenten geregistreerd, vorig jaar wat dat tot deze periode 194. Het is wel zo dat ‘vernielingen’ in de top 3 van geregistreerde misdrijven staat,” legde wethouder Dennis Grimbergen uit. “Maar we proberen er echt alles aan te doen. We hebben regelmatig overleg met alle partners, er is een verhoogde inzet van de politie en de jeudboa’s, ook in de avonduren, de jongerenwerkers zijn in gesprek met jongeren in de betrokken buurten, we hebben de hotspots in het vizier en ook met de omwonenden van het Bultpark gaan we in gesprek.”
Batavia ’90
Mooi Lelystad stelde ook vragen over de overlast bij voetbalvereniging Batavia ’90, die enkele weken geleden door omwonenden onder de aandacht van de politiek werd gebracht. Daar zou, ook doordeweeks, de kantine tot diep in de nacht open zijn, waarna vertrekkende bezoekers zorgen voor geluidsoverlast. Verder is er overlast van parkeren op de wedstrijddagen en lichtoverlast van de lichtmasten rond de velden. “Wij zijn daar enorm van geschrokken. Volgens de apv mag de kantine doordeweeks tot 2.00 uur open zijn, maar kan de burgemeester ook besluiten om ‘m dwingend eerder te sluiten. Wordt dat overwogen?” wilde Roel Velstra weten.
Ook hier is de gemeente volop mee bezig. “We zitten binnenkort weer met het bestuur van de club om tafel. Dan hebben we het weer over het parkeren, het licht en geluidsoverlast. We kijken of we er afspraken over kunnen maken, als het bijvoorbeeld gaat om de sluitingstijden en de tijden waarop het licht uitgaat. Afspraken zoals we ook met Unicum in de Schouw hebben gemaakt,” verzekerde Grimbergen.
Nuancering overlast
Overigens werden de klachten over overlast in een eerder artikel op onze site en op Facebook ook weer gereageerd door andere buurtbewoners. “Ik denk dat het iets genuanceerder ligt. Het is slechts een handvol bewoners die overlast ervaren. Het gros van de omwonenden, direct aan bijvoorbeeld het hoofdveld, hoor je niet klagen over 'de reuring' die het sportpark met zich mee brengt,” reageerde een van hen, Bert Bergsma, wiens achtertuin direct aan het hoofdveld ligt. Ook secretaris Igor van Tulden van de club nuanceerde de klaagzang van enkele omwonenden. “De werkelijkheid is veel genuanceerder dan ze doen voorkomen. Ik wil daarmee de overlast helemaal niet ontkennen, maar op het moment dat trainers te hard schreeuwen gaat er al een klacht uit."
En: "Er is bij sommigen ook weinig tolerantie en begrip voor wat er wel allemaal gedaan wordt.” De club doet namelijk al zijn stinkende best om de overlast tegen te gaan.