Flevoland maakt begin met netwerk voor waterstof
De provincie en Flevolandse ondernemers en organisaties zijn vandaag offcieel begonnen met het vormen van een net van aanbieders en afnemers van waterstof. Dat kan helpen bij de omschakeling naar schonere energie, de energietransitie. De aftrap was in de Maxima-centrale, die zelf in de toekomst ook op deze energie kan draaien. Een kleine zeventig partijen doen mee. Ze hebben voor die samenwerking het platform Flevoland Hydrogen Valley (FLHY) opgericht.
Flevoland heeft veel mogelijke toepasssingen, zegt de provincie: veel landbouwvoertuigen, veel transportbedrijven, schepen, een vliegveld en dus de centrale. Opwekkingsmogelijkheden zijn er ook: het gebied is rijk aan windmolens en zonnepanelen waarvan de stroom gebruikt kan worden om op daarvoor gunstige momenten waterstof te maken.
Vertekkend gedeputeerde Jop Fackeldey, in de afgelopen collegeperiode verantwoordelijk voor de energietransitie, zette het belang nog eens uiteen. “Het grote voordeel is dat we onze eigen opgewekte duurzame energie hebben uit wind en zon. Maar op momenten dat we te veel produceren, kunnen we die energie opslaan in waterstof, zodat we het later alsnog kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor onze landbouwvoertuigen, vliegtuigen, binnenvaartschepen en transporttrucks. Flevoland kan door haar centrale ligging hier een belangrijke rol in spelen.”
Stroomnet
De opslag van energie is ook van belang vanwege de overbelasting van het stroomnet door de grootschalige omschakeling op elektriciteit.
Fackeldey praat komende maandagavond van 9 tot 10 uitgebreid over de energietransitie in het programma 'Van Rhijn praat bij met...' op Radio Lelystad. Aan de orde komen ook de voor- én de nadelen van andere energiebronnen, waaronder kernenergie en biocentrales zoals Lelystad er al eentje heeft staan aan de Larserdreef voor stadsverwarming.
Geplaatst op 21 juni 2023.
{jcomments on}