College: extra fonds leningen duurzaamheid niet nodig
Het is niet nodig een extra fonds in te richten om inwoners en bedrijven te helpen met leningen om woning of bedrijf te verduurzamen. Er zijn al erg veel regelingen en mogelijkheden, zowel gemeentelijk als van het rijk, dat een extra fonds weinig toevoegt en alleen maar een financieel risico extra oplevert. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders na onderzoek.
In het raadsakkoord, dat tien van de dertien partijen bij aanvang van deze periode hebben afgesloten, is afgesproken te onderzoeken of er een dergelijk fonds kan komen. Het gaat daarbij om leningen, die tegen gunstige voorwaarden kunnen worden verstrekt. Het zou dan een revolverend fonds worden. De leningen worden in principe dus weer terugbetaald, al is er natuurlijk altijd een risico dat dat in een aantal gevallen niet gebeurt.
Maar het college constateert dus dat er al erg veel regelingen zijn. Er zijn gemeentelijke duurzaamheidsleningen voor particulieren, vanuit het Nationaal Warmtefonds kunnen mensen een lening krijgen en er wordt een ‘energiearmoede-aanpak’ uitgewerkt om mensen die financieel geen ruimte hebben de woning te verduurzamen te helpen de energierekening omlaag te krijgen. Voor bedrijven zijn er al mogelijkheden, via het Energie Expertisecentrum Flevoland.
Dat alles doet het college concluderen dat ‘een aanvullend revolverend fonds voor het stimuleren van structurele maatregelen voor verduurzaming door particulieren en ondernemers kán worden opgericht', maar dat 'de noodzaak ontbreekt door de aanwezigheid van voldoende financiële producten in de markt, terwijl het wel vergt dat maatschappelijk kapitaal met een verhoogd risico wordt ingezet.’ Oftewel: niet doen!
Het laatste woord is aan de gemeenteraad.
Geplaatst op 19 mei 2023.
{jcomments on}