Exploitatie sportgebouwen moet anders, oordeelt rekenkamer
De exploitatie van gemeentelijke sportvoorzieningen (zoals De Koploper, op de door de gemeente verspreide luchtfoto bij dit artikel) moet anders. Er dreigen financiële problemen. De voordelen van de huidige constructie met een apart bedrijf, Sportbedrijf Lelystad, zijn onduidelijk en voor een deel door de tijd achterhaald. Er is ook te weinig uitwisseling van informatie tussen bedrijf en stadhuis.
Dat concludeert de rekenkamer, de instantie die het gemeentelijke beleid doorrekent. De bevindingen staan in een rapport, ‘Sturen op een Sterk Sportbedrijf’ dat ze aan de gemeenteraad heeft gepresenteerd.
Sportbedrijf Lelystad werd in 1998 opgericht, mede uit fiscale overwegingen. Maar inmiddels zijn de belastingregels gewijzigd, met name voor de btw, en is dit financiële voordeel vervallen.
Gemeente en bedrijf hebben zelf wel de indruk dat verder alles goed loopt, maar er zijn geen feiten en cijfers die dat aantonen, aldus de rekenkamer. Daarvoor communiceren de twee ook niet goed genoeg. Dat wringt extra omdat onder meer door coronabeperkingen en het wegvallen van inkomsten financiële problemen dreigen.
De gemeente steekt nu jaarlijks 4,8 miljoen in het bedrijf.
{jcomments on}