Skip to main content

Experts zien groeikansen, maar met grote stadswijk buitendijks

05 juli 2021
Theo van Rhijn

De ambitie van Lelystad in twintig jaar veertigduizend huizen te bouwen, is onder voorwaarden haalbaar. Maar een van die voorwaarden is wel dat op grote schaal – duizenden huizen – buitendijks wordt gebouwd.

Dat zeggen experts Friso de Zeeuw en Sjoerd Soeters, die ernaar keken als een soort afscheidscadeau van interimburgemeester Henry Meijdam. Verder  moeten er goede afspraken zijn met investeerders, moet er worden gebouwd in het centrum en moet het groen in de bestaande stad worden beschermd.

De Zeeuw is een bestuurlijk adviseur die geldt als autoriteit op het vlak van gebiedsontwikkeling, Soeters een stedenbouwkundige met een internationale reputatie. Ze presenteerden hun bevindingen vorige week aan de gemeenteraad bij het afscheid van Meijdam.

De Zeeuw wees erop dat de lange looptijd van het plan van twintig jaar een complicerende factor is. Er moeten nu al bindende afspraken worden gemaakt waar ook de opvolgers van de raadsleden mee te maken krijgen, omdat samenwerking met investeerders en bouwers verzekerd moet zijn – terwijl in die periode veel onzeker is voor wat betreft onder meer economie, overheidsfinanciën en stikstof.

Bovendien is naar het oordeel van De Zeeuw en Soeters binnen de gemeentegrenzen slechts plaats voor circa dertigduizend huizen. In het centrum is bouwen geen probleem – en zelfs wenselijk. Met een grotere woningdichtheid krijg je meer drukte op straat en voor een centrum is dat juist gunstig. Maar in de rest van de stad moet je oppassen het zo gewaarde groen niet in gevaar te brengen. Daarom zal buitendijks moeten worden gebouwd en daarbij gaat het dan niet om buurtjes, maar om een complete stadswijk. Een voorbeeld is Sluseholmen, op de illustraties bij dit stuk, een wijk die Soeters ontwikkelde voor Kopenhagen.

Ondanks al die mitsen en maren vinden hij en De Zeeuw het idee van een snelle groei zo gek nog niet. In ieder geval beter dan het idee elders in Flevoland weer aan een nieuwe stad te beginnen. “Hier is de infrastructuur,” aldus Soeters. “Plug-incity.”

{jcomments on}