Skip to main content

Exakwa doet nieuwe poging geld los te peuteren voor kunstgras

04 oktober 2021
Kees Bakker

Korfbalvereniging Exakwa vraagt de gemeente opnieuw om een bijdrage voor kunstgrasvelden. Eerdere pogingen liepen op niets uit. De vereniging mikt op geld uit het budget voor de motiemarkt.

Niet meer wachten

Exakwa stelt dat er nu echt twee voor twaalf is. ‘De voorbije jaren hebben eerdere verzoeken van ons aan uw gemeenteraad niet geleid tot honorering. Maar wij kunnen nu niet meer wachten. Die tijd is voorbij. Tegenstanders uit heel het land kijken met verbazing naar wat hier gebeurt en zijn onaangenaam verrast dat zij hier nog op natuurgras moeten spelen, met alle nadelen die daarbij horen,’ schrijft de vereniging in een brief aan de gemeente.

Eerdere pogingen

Exakwa wil een bijdrage voor de aanleg van vier kunstgrasvelden. De kosten daarvan worden geschat op 300.000 euro. In 2019 wendde de vereniging zich tot de gemeente met dezelfde vraag en vroeg om 225.000 euro. De resterende 75.000 zou men zelf op kunnen brengen. Vorig jaar namen CDA, PVV, ChristenUnie en D66 het nog op voor Exakwa. De partijen vroegen de gemeente 160.000 euro uit de reserve aan te wenden voor de aanleg van de velden. Exakwa schatte toen in zelf 100.000 euro bijeen te kunnen brengen en ging uit van sponsorbijdragen van 40.000 euro. Dat voorstel haalde het niet.

Verhuizing aangeboden

In het continue overleg met de gemeente is Exakwa wel aangeboden  te verhuizen van Sportpark Langezand naar de nieuwe schoolcampus van Porteum. Daar zouden dan vier kunstgrasvelden worden aangelegd en zou Exakwa gebruik kunnen maken van de al bestaande faciliteiten. Daarmee zou ook het parkeerprobleem dat er is op Langezand worden opgelost. De vereniging wil zelf echter liever op Langezand blijven. Ze is bang dat als ze geen eigen accommodatie en clubhuis meer heeft, de identiteit van de vereniging verloren gaat.

Steun KNKV

Dit keer wordt het verzoek gesteund door een rapport van het Koninklijk Nederlandse Korfbalverbond (KNKV). ‘Exakwa behoort bij de laatste 25 procent van korfbalverenigingen die nog actief zijn op natuurgrasvelden. Daar komt bij dat het natuurgrasveld al jaren in een matige conditie verkeert. Aangezien het beleid van de KNKV gericht is op in zand ingestrooid kunstgras, adviseert het korfbalverbond om bij een geplande renovatie of heroriëntatie op het sportpark over te gaan tot de aanleg van een kunstgrasveld.’

{jcomments on}