Skip to main content

Discussie over wenselijkheid komst grote distributiecentra

21 juni 2023
Kees Bakker

Wethouder Dennis Grimbergen komt binnenkort met een aantal locaties voor de huisvesting van arbeidsmigranten naar de gemeenteraad. Volgens hem gaat het om ‘flinke initiatieven’, waarvan de raad dan mag zeggen wat die daarvan vindt.

Dat zei hij dinsdagavond, toen de gemeenteraad een discussie had over dit onderwerp. Dat was op de agenda gezet door het CDA, dat eens van andere fracties wilde weten hoe die staan tegenover de komst van grote distributiecentra naar Lelystad, die veel werk bieden, maar daarvoor ook veel arbeidsmigranten nodig hebben. Want al die mensen hebben ook woonruimte nodig, en dat zorgt voor problemen in woonwijken. Huizen worden gekocht door huisjesmelkers, die ze al dan niet illegaal verbouwen tot huisvesting voor arbeidsmigranten en daar flinke huren voor vragen.

Dat loopt in sommige wijken uit de hand, omdat eengezinswoningen die worden verhuurd aan tien tot twaalf mensen de leefbaarheid onder druk zetten. Dinsdagavond vroegen protesterende Bastionbewoners, een van die wijken die zuchten onder onder andere dit probleem, daar met een protestactie voor het stadhuis wederom aandacht voor.

Vijfduizend mensen

Uit onderzoek is gebleken dat Lelystad op korte termijn, tot 2030, 10 tot 14 locaties nodig heeft waar 300 of meer arbeidsmigranten kunnen wonen. Tot 2040 zou er zelfs huisvesting voor 5.000 mensen nodig zijn. “Hoe gaan we dat doen? Is de huisvesting voor werknemers van nieuwe bedrijven die nu bouwen, geborgd? Moeten we niet meer inzetten op de komst van andere bedrijven?” vroeg Jelle Hijmissen (CDA) zich af. Bas de Reus (GroenLinks) deed zelfs de suggestie dat er misschien maar een stop moet worden gezet op de komst van grote distributiecentra, zoals Bol.com die in Flevokust Haven wil gaan bouwen. Of moet er in de afspraken met die bedrijven ook worden opgenomen dat ze zorgen voor adequate huisvesting?

Dat laatste is volgens Grimbergen lastig, door wet- en regelgeving. “Wat we wel doen, is dat er in het voornemen een contract te sluiten met Bol.com ook een sociaal convenant wordt afgesproken om samen te kijken naar huisvesting. Bol is ook niet van plan binnen nu en twee jaar te gaan bouwen, dus we hebben daar ook even de tijd voor. Bij bedrijven die hier al zijn, kan dat niet meer. Overigens werken Jysk en Bestseller, twee andere distributiecentra die hier komen, met een minimaal aantal arbeidsmigranten. Daar is de druk wat minder groot.”

Volgens Grimbergen verlegt de gemeente haar aandacht wel naar andersoortige bedrijven: wel in de logistieke sector, maar dan bedrijven die voor ‘hoogwaardige’ werkgelegenheid zorgen. “Niet de XXL-bedrijven.” Maar ook het bestaande bedrijfsleven in Lelystad doet, wegens tekorten op de arbeidsmarkt, noodgedwongen een beroep op arbeidsmigranten. En als die bedrijven willen groeien, neemt die vraag ook toe.

Buitengebied

Tegelijkertijd, geeft ook Mooi Lelystad toe, is een bedrijf als Bol.com wel belangrijk voor de Lelystadse economie. “Wordt er daarom ook gekeken naar mogelijkheden voor huisvesting in het buitengebied?” Eerder heeft de raad vastgelegd dat huisvesting in de buurt van voorzieningen moet zijn, maar daar mag nu van worden afgeweken. Volgens de wethouder wordt er nu zeker ook gekeken naar het buitengebied. Dat wil niet zeggen dat het daar allemaal makkelijk is. “Er was een initiatief aan de Meerkoetenweg, maar dat is mede vanwege verzet uit de omgeving en gebrek aan draagvlak gesneuveld.”

Maar nog voor de zomer komen er twee voorstellen naar de gemeenteraad toe, beloofde hij.

Geplaatst op 21 juni 2023.

{jcomments on}