Discussie over voorgesteld regenboogbeleid van gemeente
De gemeente heeft samen met het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland een ‘regenboogbeleid’ voor de komende vier jaar gemaakt. In dat beleid worden maatregelen besproken die de sociale acceptatie van de LHBTI-gemeenschap in Lelystad moeten bevorderen.
LHBTI+
LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. ‘Elke Lelystedeling moet zich thuis, genodigd en welkom voelen’ staat in de nota omschreven. En het gaat verder dan LHBTI, want ook aseksuelen, panseksuelen en queers behoren tot de doelgroep. ‘Vandaar dat we spreken over een LHBTI+- beleid.’
Het beleid voorziet in vier thema’s: zichtbaarheid, sociale acceptatie en ontmoeting; voorlichting; training en deskundigheidsbevordering zorg en welzijn; en weerbaarheid. Dat gaat van regenboogvieringen in de kerk tot regenboogmaaltijden in de horeca en regenboogetalages in de detailhandel tot het aandacht besteden aan seksuele diversiteit op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs tot het bevorderen van de weerbaarheid bij LHBTI+-ers, door bijvoorbeeld Krav Maga-trainingen, om geweld en ‘bashing’ op de werkvloer tegen hen te voorkomen.
Tegenstelling
De bespreking van de nota leidde dinsdag wel tot een scherpe tegenstelling in de gemeenteraad. Verreweg de meeste partijen kunnen zich achter de doelstellingen van het beleid scharen en benadrukken dat dit belangrijk is in een tijd waarin geweld tegen bijvoorbeeld homoseksuelen toeneemt.
Twee partijen in de gemeenteraad, Forum voor Democratie en de PVV, vinden eenregenboogbeleid echter klinkklare onzin. “Wij hebben dit niet nodig. Het draagt niets bij aan de acceptatie als het je zo door de strot wordt geduwd. Het gaat bovendien vaak om symboolpolitiek: als er weer ergens twee homoseksuele mannen in elkaar zijn geslagen, zetten we er een regenboogbankje neer,” zei Ashwin van Stormbroek (PVV). Volgens hem gaat het om acceptatie van iets wat normaal zou moeten zijn. “Het moet om mensen gaan, niet om je seksualiteit. Dit heeft zelfs een tegengesteld effect. Laten we hier als politiek ver van blijven.” De twee partijen staan vooralsnog wel alleen in hun kritiek.
Resultaat meten
Mooi Lelystad heeft vooral kritiek op het feit dat het beleid voornamelijk een voortzetting is van het oude beleid, dat uit 2019 stamt, en dat er te weinig meetbaar wordt gemaakt wat het effect is of zou moeten zijn van het beleid. De partij wil dat dat ook de komende vier jaar gemonitord wordt. Wethouder Annemieke Messelink is het daar niet mee oneens. “We moeten zeker de impact meten. Zodat je weet of het effect heeft of juist een tegengesteld effect heeft.”
Want het gaat ten slotte om het doel, vindt Mooi Lelystad: dat LHBTI+-ers zich geaccepteerd en veilig voelen in Lelystad, dat zijn een eerlijke kans hebben op participatie en een gelijkwaardige behandeling en dat zij uit durven te komen voor hun identiteit, op school, straat, werk, in de zorg, in de sport en in hun eigen sociale kring.
In de raadsvergadering van 28 maart moet het beleid voor de komende vier jaar worden vastgesteld.
Foto: de eerdere onthulling van een regenboogbankje voor het provinciehuis. © Fotostudio Wierd
Geplaatst op 8 maart 2023.
{jcomments on}