Skip to main content

Dinsdag valt er weer wat te lezen over de historie van de stad

30 december 2021
Geschreven door Theo van Rhijn

Voor wie geïnteresseerd is in Lelystadse geschiedenis: dinsdag (4 januari) opent Het Flevolands Archief een aantal oude registers van de burgerlijke stand en milieuvergunningen van de gemeente, alsmede dossiers van de Dienst der Zuiderzeewerken. Het is dan namelijk de jaarlijkse openbaarheidsdag.

Aan het begin van ieder nieuw kalenderjaar vervalt de beperking van de openbaarheid van sommige archieven en archiefstukken. De informatie daaruit is dan toegankelijk voor onderzoekers, journalisten en publiek.

Het archief in Lelystad presenteert verder dossiers van de Rijksdienst ter uitvoering van de Zuiderzeesteunwet, de Directie van de Wieringermeer en proces-verbalen van Urk van 1946. De archiefmedewerkers zelf hebben proces-verbaal 63 uit die serie uitgeroepen tot ‘ons openbaarheidsstuk 2022’. Het behandelt de verkoop van vers brood voor 10 uur ’s ochtends.

Doordat een beperking van openbaarheid vaak wordt vastgelegd voor 100, 75, 50 of 20 jaar, betreft het vooral stukken met als eindjaar 1921, 1946, 1971 en 2001.

De foto's bij dit stuk zijn geleverd door Wikimedia. Op de grote, van het Nationaal Archief, de bouw van de eerste huizen van Lelystad, bij gemaal Wortman. Op de kleine, van Anefo, zittend ingenieur Marten Klasema, het hoofd van Zuiderzeewerken, en staand professor ingenieur Roel van Duin, later in Lelystad en verre omstreken bekend geworden als directeur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders.

{jcomments on}