Derde van basisscholen wil wel een ‘gezonde schoollunch’
Van de 38 basisscholen in Lelystad hebben twaalf interesse in het aanbieden van ‘gezonde schoollunches’. Eén school heeft expliciet aangegeven er geen behoefte aan te hebben. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek van de gemeente.
Onderzoek
De gemeenteraad heeft in december vorig jaar een informatieve sessie georganiseerd over ‘de gezonde schoollunch’, waarbij hoogleraar Jaap Seidell aanwezig was. Hij is voedingswetenschapper, auteur en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit is gebleken dat kinderen die een gezonde schoollunch wordt aangeboden, ook daadwerkelijk gezonder eten.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is daarom het ‘Programma Gezonde Schoollunch’ begonnen, waarbij basisscholen, het speciaal basisonderwijs, voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs gratis maaltijden aan hun leerlingen kunnen aanbieden. De gemeenteraad verzocht het college daarom te onderzoeken of er in Lelystad bij scholen ook behoefte bestaat aan het aanbieden van gezonde schoollunches.
Uitvoering
Eind maart is de concrete uitvoering van dat programma bekendgemaakt. Scholen die mee willen doen, kunnen een aanvraag indienen. Het gaat dan om scholen waar meer dan 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen. Scholen kunnen zelf een dagelijkse lunch gaan regelen en krijgen daar dan 9 euro per kind per week voor. Ze kunnen ook individuele leerlingen helpen in de vorm van boodschappenkaarten. Dan is er 11 euro per kind per week beschikbaar. Ouders kunnen met die kaart gezonde producten kopen bij de supermarkt.
De scholen die hebben aangegeven interesse te hebben worden door de gemeente geïnformeerd over hoe ze kunnen deelnemen aan het project: ze kunnen een aanvraag indienden via schoolmaaltijden.nl.
Geplaatst op 24 mei 2023.
{jcomments on}