De problemen in het Bastion stapelen zich op: "Het doet pijn"
Het gaat niet goed met wijk Bastion bij het Lelycentre. Zwerfvuil, parkeeroverlast, slecht onderhouden huizen, huizen die illegaal als kamerverhuurpand worden onderverhuurd: de problemen lijken zich op te stapelen. "Je ziet het achteruit gaan en dat doet pijn," stelt een bewoner.
De PvdA stelde er eerder vragen over aan het college van b+w. Aanleiding was de 39 miljoen euro die Lelystad van het rijk krijgt voor het opknappen van Lelystad-Oost. Het Bastion behoort daar officieel ook toe. Fractie-assistent Esther Opgenoorth van de PvdA ging daarom op zoek naar mensen in Lelystad-Oost, om te horen waar zij behoefte aan hebben om hun wijk sociaal en fysiek op te knappen en veiliger te maken. "Het bleek dat ik niet zoveel mensen ken in dit deel van Lelystad. Ik heb alleen een vriendin in het Bastion wonen." Opgenoorth wil met de mensen in gesprek gaan om te kijken waar de behoeftes liggen, zodat het geld goed besteed kan worden.
De wijk groeit uit zijn voegen
Parallel aan de zoektocht van Opgenoorth nam Henk de Vries, al 33 jaar bewoner van het Bastion, het initiatief om zijn zorgen over de wijk te uiten bij de gemeente. De Vries voelt zich niet gehoord, maar ziet grote problemen: "Veel gezinnen verkopen, nu het goed verkocht kan worden, hun huis en dan wordt het door huisjesmelkers opgekocht. Er komen vaak arbeidsmigranten voor terug en dat brengt problemen met zich mee." Het gaat dan vooral om geluidsoverlast, slecht onderhoud, afval en parkeren.
De Vries benadrukt dat hij niks tegen arbeidsmigranten heeft, maar zo'n huis was oorspronkelijk bedoeld voor een gezin – met één auto, hooguit vier fietsen en een paar afvalzakken. Nu zijn de woningen soms omgebouwd tot meerdere appartementen en wonen er meerdere mensen dicht op elkaar, met allemaal een eigen auto of fiets. "Die staan overal geparkeerd, ook waar het niet mag." Dit komt doordat de wijk niet gebouwd is voor zoveel vervoermiddelen en er niet voldoende plekken zijn.
Onzekerheid voor arbeidsmigranten
Ook Opgenoorth herkent deze problemen. "Mensen in deze wijk hebben vaak minder financiële middelen en dit zie je ook terug in het onderhoud," stelt ze. Daarbij leven de arbeidsmigranten ook met veel onzekerheid, vertelt De Vries: "Ik sprak een keer met een huisbaas en die zei: als ze overlast veroorzaken, dan zeg je het maar. Dan zorg ik dat ze ontslagen worden en dan gooi ik ze eruit." De arbeidsmigranten hebben namelijk geen recht op een woning als ze geen baan hebben. "Dat is ook onmenselijk," zucht De Vries. Ook zorgt het ervoor dat de huizen, waar ze ieder moment uit gezet kunnen worden, niet goed worden onderhouden.
Dit was voor de PvdA genoeg om vragen te stellen aan het college. Daarin gaf de partij aan zich zorgen te maken over de leefbaarheid van de wijk en over de beleggers die de huizen opkopen, maar ook over de grote vereniging van eigenaren (VVE) met 300 woningen, die een kwijnend bestaan zou leiden, waardoor het onderhoud aan de huizen ver achterloopt. Het antwoord van het college is dat de verpaupering van het Bastion niet alleen komt door kamerverhuur, maar ook komt door de bevolkingssamenstelling.
Is er een oplossing?
Maar waar ligt de oplossing van dit complexe probleem? Zowel Opgenoorth als De Vries stelt dat het begint met beter contact tussen het Bastion en de gemeente. "Als ik de gemeente bel, en dan maakt het niet uit welke afdeling, we krijgen altijd nul op het rekest. Ik voel mij in de steek gelaten," zegt De Vries. Inmiddels heeft hij met de handhaving gesproken en gaan er brieven worden gestuurd naar de huiseigenaren die zich schuldig maken aan het illegaal verhuren van ruimtes. "Als er dan niet wordt gereageerd op de brief, worden sancties opgelegd." Daarmee worden de eerste stappen gezet en hoopt De Vries "dat er meer rust komt in de wijk".
Ook Opgenoorth spreekt haar zorgen uit: "Ik dacht 39 miljoen euro een mooi bedrag was voor Lelystad-Oost, maar ik heb zitten rekenen en dat geld zou je bijna alleen al kunnen investeren in het Bastion. En helaas is de wijk niet uniek in haar problemen."
{jcomments on}