Skip to main content

Klasemaboom, Lelystads oudste boom (1950), is omgewaaid

05 januari 2022
Theo van Rhijn

De oudste boom van Lelystad (en daarmee ook van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland) is omgewaaid. Een gemis voor het bomenbestand is het niet, want hij was een paar jaar geleden al ten prooi gevallen aan een ziekte, maar de schietwilg aan de Oostvaardersdijk op de zuidpunt  van het werkeiland was wel een soort monument.

Hij had ook een hekje, een bordje met uitleg, nationale bekendheid en een naam: de Klasemaboom, vernoemd naar ingenieur Marten Klasema, in de jaren zeventig directeur van de Dienst der Zuiderzeewerken, verantwoordelijk voor de aanleg van de polder.

Dat is niet alleen vanwege de leeftijd, maar ook vanwege het bijzondere verhaal erachter. De eerste boom van Lelystad is nooit als boom geplant: een piketpaaltje van wilgenhout dat in 1950 in de grond werd geslagen, bleek nog levend hout te zijn en schoot wortel.

Al tien jaar geleden werd geconstateerd dat de monumentale boom watermerkziekte had. Vanwege het historische karakter is er vervolgens wel alles aan gedaan om het ziekteproces te remmen. Bovendien werden ruim drie jaar geleden drie stekjes uit de het resterende stuk genomen en geplant in het Bultpark, zodat de Klasemaboom toch een beetje voortleeft. Een daarvan wordt mogelijk binnenkort in de buurt van de oude boom neergezet.

{jcomments on}