Skip to main content

De ambitie om hard te groeien ligt er, nu de uitvoering nog

05 november 2021
Theo van Rhijn

Lelystad is in 2040 een zelfstandige, sociaal veerkrachtige, duurzame, aantrekkelijke en economisch sterke stad met 100.000 inwoners. Met die woorden begint de inleiding van de Woonvisie 2021-2025, de visie dus van het stadsbestuur op de woningbouw voor de komende jaren. En dat moet dan ook nog een stad zijn ‘voor iedereen, van jong tot oud, alleenstaand tot gezin, laagopgeleid tot hoogopgeleid, arm tot rijk, zelfredzaam tot zorgbehoevend’, met ook ruimte voor ‘gescheiden ouders, arbeidsmigranten of studerende jongeren’.

In de nieuwe plannen moet de helft van de nieuwbouw uit betaalbare woningen voor lage en middeninkomens bestaan.

Dat vergde wel enig voortschrijdend inzicht van collegepartij VVD, die in 2018 de raadsverkiezing inging met het uitgangspunt ‘voldoende koopwoningen en vrije sector huurwoningen, zonder dat het aandeel sociale huurwoningen stijgt’. Het leidde bij het lijsttrekkersdebat van Radio Lelystad nog tot een stevige discussie tussen VVD-leider Janneke Sparreboom en haar PvdA-opponent Nelly den Os. Strikt genomen bijten beide uitgangspunten elkaar niet, aangezien in die vijftig procent ook wat duurdere huur en eenvoudige koop zit, maar de sfeer is anders. Woonwethouder Adam Elazakalai, ook VVD, bij de presentatie van de nieuwe plannen: “We hebben gemeend dat als je van dertig procent uitgaat, je een te grote doelgroep mist.”

Het gehee past bij wat een raadsmeerderheid al eerder zei te willen: hard groeien. De opzet is een rol te spelen bij de oplossing van het landelijke woningtekort en dan met name dat in de regio Amsterdam.

Kanttekeningen

Er zijn wel kanttekeningen bij te plaatsen, zeiden critici al eerder. Niet iedere deskundige deelt de mening dat die woningzoekenden uit Amsterdam en omgeving ook in groten getale naar Lelystad willen. De vraag is dus of er voldoende vraag is. Daar blijken b. en w. zich wel van bewust te zijn en er zijn ook draaiboeken voor een veel geringere groei.

Maar stel dat de gewenste stormloop op een huis in Lelystad er komt (dat huis kan trouwens ook een flat of een verbouwd kantoor zijn), dan komt een enorme bouwstroom op gang. De berekening komt uit op mogelijk 11.170 woningen tot eind 2025. Onder andere de raadsfractie van GroenLinks vreest dat de gemeente de noodzakelijke begeleiding van al die bouwers niet aankan. Ook wordt gevreesd dat het niet lukt om snel genoeg de benodigde infrastructuur en sociale voorziening te verwezenlijken. Juist deze week kwam de waarschuwing voor een tekort aan huisartsen.

De nota besteedt wel aandacht aan dat aspect, maar alleen in algemene termen – onder de samenvatting ‘het doel is niet zo snel mogelijk zoveel mogelijk woningen toe te voegen, maar wijken te bouwen met alle voorzieningen die daarbij horen’.

De komende tijd buigt de gemeenteraad zich over de plannen.

Kritiek of niet, Elzakalai schetste deze week in elk geval een stip op de horizon: "Elke Lelystedeling moet zijn totale wooncarrière in Lelystad kunnen doormaken op een fijne en prettige manier."

De huidige stand van zaken en de ontwikkeling van de afgelopen jaren is te vinden op Alle Cijfers; daar komt ook het kaartje vandaan.