Minder geweld dit jaar, meer overlast jeugd en cybercrime
Het aantal geweldsmisdrijven en inbraken is gedaald in Lelystad. In de eerste helft van dit jaar werden er minder gepleegd dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat blijkt uit politiecijfers.
Het aantal geregistreerde geweldsmisdrijven, waaronder zaken vallen als straatroof, overval, aanranding, openlijk geweld, zedenzaken en bedreiging, is met 13 procent gedaald, van 265 naar 230. Het aantal woninginbraken, waaronder ook pogingen tot woninginbraak vallen, daalde met 21 procent (van 68 naar 54). Daarmee laten de zogenaamde ‘misdrijven met een grote impact’ over het geheel over het geheel een flinke daling zien.
Daar staat tegenover dat het aantal autokraken enorm is gestegen met 57 procent (van 49 naar 77). Ook het aantal meldingen van fraude nam toe (16 procent, van 288 naar 334), net als het aantal meldingen van jeugdoverlast (38 procent, van 281 naar 387).
De politiecijfers zijn voor de gemeente altijd aanleiding om te zien of het lokale veiligheidsbeleid op de goede weg zit of dat er moet worden bijgestuurd. Dat laatste is het geval als het gaat om de jeugdoverlast. “De jeugd heeft behoefte aan een uitlaatklep, maar dat betekent niet dat we overlast moeten accepteren”, zegt burgemeester Mieke Baltus. “Ik wil dat de Lelystedelingen zich veilig voelen. Daarom zijn we bezig met een brede aanpak van jeugdoverlast. Verschillende partijen in de stad bieden activiteiten voor jongeren aan. Jongerenwerkers gaan op straat het gesprek aan met jongeren om te horen hoe het met ze gaat. Waar nodig treden politie en boa’s op tegen overlast.”
Verder zijn er (landelijke) programma’s waar Lelystad bij aansluit, zoals ‘Hackshield’, om cybercriminaliteit aan te pakken en om de jeugd digitaal vaardig en weerbaar te maken, en de nationale Week van de Veiligheid, waarbij burgers worden gewezen op de dingen die ze zelf kunnen doen om hun eigen gevoel van veiligheid en de veiligheid in de buurt te verbeteren. Ook komt er in Lelystad, op voorstel van de PVV in de gemeenteraad, een inleveractie voor wapens.
Baltus: “Een combinatie van preventie, voorlichting en een harde aanpak van daders zorgt ervoor dat we Lelystad veilig houden. We kunnen het niet alleen. Daarom werken we samen met bewoners, ondernemers, politie, gemeente, justitie en allerlei instellingen. Samen zorgen wij voor een veilige stad!”
{jcomments on}