'Chauffeur bank' kan gaan, tenzij hij weer oudere oplicht
Uberchauffeur Ashraf A. krijgt 300 dagen cel, met aftrek van het voorarrest, waarvan 143 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 80 uur voor zijn rol in het oplichten van ouderen via helpdeskfraude, onder meer in Lelystad. De rechtbank gelooft niet dat de 21-jarige Amsterdammer alleen maar de chauffeur was van de zogenaamde bankmedewerker, een jongen van vijftien, die pasjes ophaalde bij de slachtoffers nadat hun was wijsgemaakt dat hun rekening was gehackt.
Hij beweert dat, maar volgens de jongen ging het om een team en maakte A. daar deel van uit. De rechtbank is tot de conclusie gekomen dat die lezing klopt en dat A. de jongen zelfs instructies gaf. Ze liepen tegen de lamp tijdens hun actie in Lelystad, doordat de deurbelcamera van het 75-jarige slachtoffer was verbonden met de telefoon van zijn schoonzoon en die de politie belde.
De straf valt iets hoger uit dan de eis. De aanklager wilde 210 dagen waarvan 55 voorwaardelijk, gelijk aan het voorarrest. A. hoeft niet terug de cel in, tenzij hij opnieuw in de fout gaat en voor de rechter verschijnt, want hij zat al een slordige vijf maanden in voorarrest. Dit was de eerste keer. Verder lijkt hij een stabiel leven te leiden en volgt hij een mbo-opleiding; de rechter wil dat niet bederven door hem nog langer vast te houden. Maar de reclassering merkt wel op dat vanwege zijn hardnekkige ontkennen de kans op herhaling moeilijt in te schatten is.
'Lafhartig'
De rechtbank gaf ook nog een moreel oordeel over A. "Hij heeft op een even routinematige als lafhartige wijze deze - door hun relatief hoge leeftijd - kwetsbare mensen als gemakkelijke prooi gezien. Samen met zijn mededaders heeft verdachte met dit optreden het vertrouwen van de slachtoffers in de medemens, van wie oudere mensen in toenemende mate afhankelijk zijn, in ernstige mate geschaad. Feiten zoals die hiervoor zijn bewezenverklaard treffen de slachtoffers niet alleen in financiële zin. Zij leiden tot maatschappelijke onrust, bijvoorbeeld onder ouderen in het algemeen, maar ook – zo is gebleken – bij de betrokken slachtoffers. Alle waarschuwingen ten spijt worden op grote schaal slachtoffers gemaakt door oplichtingspraktijken als deze."
Geplaatst op 7 maart 2024.
{jcomments on}