Skip to main content

Charterschippers voelen zich verjaagd van Marker Wadden

25 januari 2022
Theo van Rhijn

Schippers van de bruine vloot, de zeilschepen waarmee dagtochten en zeilvakanties met betalende passagiers worden uitgevoerd, zeggen dat ze wellicht de Marker Wadden moeten schrappen van hun lijst met bestemmingen. Reden zijn de tarieven die deze charterschepen mogelijk moeten gaan betalen voor hun bezoek en beperkingen die ze daarbij dan krijgen opgelegd.

Ze mogen volgens een plan van beheerder Natuurmonumenten straks alleen nog aanmeren voor korte bezoeken, maximaal twee uur, dus niet voor overnachtingen, waarbij slechts één schip tegelijk wordt toegelaten en vooraf moet worden gereserveerd, liefst een maand vooraf. Ook mag een reder die meer schepen heeft, daarvan per dag slechts eentje aanmelden. Verder zijn per schip maximaal vijftig passagiers toegestaan.

Natuurmonumenten wil te grote drukte voorkomen. Dat begrijpen de charterschippers, maar ze zijn boos over de keuzes die daarbij worden gemaakt. De veerdienst vanuit Lelystad mag wel meer dan vijftig man per keer aanvoeren, en dat steekt de varende recreatieondernemers. Verder snappen ze niet dat het commerciële recreatiebedrijf Landal dan wel huisjes op de eilanden in het Markermeer mag bouwen.

De zeilschippers krijgen de indruk dat zij gezien de tarieven ook opdraaien voor exploitatietekorten in het beheer van het gebied. Het gewraakte liggeld voor die twee uur is 150 euro voor schepen tot 25 personen en 300 voor grotere. Dat is meer dan overnachtingen in IJsselmeerhavens, blijkt uot een kleine rondgang. Als ze een gids willen, moeten ze die huren bij Natuurmonumenten  – een eigen kenner inschakelen mag niet. Die gids kost 175 euro voor een klein gezelschap en 350 voor een groot. Alles moet vooraf worden betaald en annuleren kan alleen wanneer het windkracht 6 of meer is. Passagiers voor dergelijke excursies boeken echter meestal pas kort tevoren en dat betekent dat schippers moeten reserveren en betalen terwijl ze nog helemaal geen zekerheid hebben of ze op het afgesproken tijdstip voldoende aanmeldingen hebben, zeggen ze.

Al met al wordt het volgens hen praktisch onmogelijk de Marker Wadden nog in het pakket op te nemen, terwijl hun sector wel vanaf het begin bij het project betrokken is geweest. De foto bij de kop van dit verhaal, van Patrick Veenhuis, is ook gemaaklt in opdracht van Natuurmonumenten. Het kaartje is van Wikipedia.

Toen de eilanden in 2018 toegankelijk werden voor de schepen, werden meteen tarieven ingevoerd, maar die waren veel lager, meldt de site Zeepost. Natuurmonumenten vroeg alle bezoekers een bijdrage van zes euro, leden van Natuurmonumenten betaalden de helft, kinderen t/m 12 jaar waren gratis. De charterschepen betaalden in het weekend ook een vast tarief van 50 euro, maar door de week niets. Een gids kostte 40 euro per uur voor maximaal 25 personen.

Woordvoerder Marjolein Koek van Natuurmonumenten zegt dat de zaak nog open ligt en dat ze daarom niet inhoudelijk kan reageren. "Er is nog niets besloten. We hebben het eerste gesprek gevoerd en dat zal niet het laatste zijn." Koek hoopt dat de betrokken partijen er binnen een paar weken uitkomen.

{jcomments on}