Skip to main content

Centrale krijgt batterij: minder CO₂, minder druk op het net

21 maart 2024
Theo van Rhijn

De Maximacentrale krijgt een batterijpark, heeft eigenaar Engie besloten. Dergelijke parken kunnen de druk op het net verlichten doordat elektriciteit ermee kan worden opgeslagen tot een geschikt moment om die te gebruiken. Bovendien kunnen ze een belangrijke rol spelen in het verlagen van de CO₂-uitstoot, door elektriciteit op te slaan wanneer er een overschot is aan duurzame elektriciteit en te leveren bij een tekort.

De voorziening zal bestaan uit 180 lithium-ijzerfosfaataccu's, met een totale capaciteit van 35 MW. Het energiebedrijf trekt er 50 miljoen euro voor uit. Het park zal naar verwachting midden 2025 operationeel zijn. Het is het eerste batterijpark van Engie in Nederland, maar het bedrijf is internationaal al langer bezig met deze wijze van verduurzamen, onder meer in Australië en de Verenigde Staten. Het idee voor Lelystad werd voor het eerst op tafel gelegd in 2019, in overleg met de gemeente en de provincie. Toen ging het over de verdere ontwikkelingen op energiegebied bij Flevlkust Haven. Engie is ook de exploitant van het zonnepanelenpark daar.

In Lelystad bouwde een gespecialiseerd bedrijf eerder op het terrein van de universiteit van Wageningen aan de Runderweg de batterijen Rhino en Buffalo, maar die zijn kleiner, met respectievelijk 6 en 24 MW. Ze slaan de energie op van het windmolenpark dat de universiteit daar heeft.

Geplaatst op 21 maart 2024.

{jcomments on}