Skip to main content

Boomziekte leidt tot minder groene stad

22 februari 2018
Theo van Rhijn

Essentaksterfte is een besmettelijke schimmelziekte waardoor eerst de bladeren van de es afsterven en vervolgens de takken doodgaan. Uiteindelijk leidt de ziekte tot het doodgaan van de boom. Voor zover bekend vormt de schimmel geen gevaar voor de volksgezondheid.

Essen staan verspreid door heel Lelystad en het omringende bosgebied. Van de 430 hectare bos- en natuurterreinen  bestaat circa 20 procent uit essenbos en de verwachting is dat ruim 95 procent van die bomen dood zal gaan. Omdat zieke bomen kunnen omwaaien of takken verliezen, worden ze gekapt. Dat heeft 'grote impact op aanzien en beleving van de woonomgeving' zegt de gemeente. "Dit wordt mede versterkt door het feit dat niet overal meteen nieuwe bomen worden aangeplant. Uitgangspunt hierbij is dat er nieuwe bomen geplant worden in het plantseizoen 2018-2019." In de komende periode worden zieke essen verwijderd in het bosgebied rond Horst, Zoom en Oostrandpark.

Wat er daarna wordt geplant, wordt van plek tot plek besloten.  "We planten verschillende soorten bomen om een duurzaam bomenbestand te realiseren en de gevolgen van eventuele nieuwe ziektes en plagen tot een minimum te beperken," aldus de gemeente.

{jcomments on}