Boer zet CO2 vliegtuig om in grondstof
Boeren gaan systematisch werken aan het 'groener' maken van Lelystad Airport. Ze gaan gemaaid gras verwerken tot grondstof voor verpakkingsmateriaal voor de horeca en CO2 opvangen en verwerken in industriële grondstoffen.
De plannen lagen al langer op tafel en zijn nu vastgelegd in overeenkomsten, samen met nog een aantal ideeën voor duurzaam gebruik van materiaal in Flevoland. Die andere projecten zijn het gebruik van weggegooid plastic voor straatmeubilair, groenten van tweede keus voor nieuwe culinaire producten, oude dakbekleding voor asfalt en bamboevezels voor nieuwe composieten. De deelnemers zijn verenigd in een samenwerkingsverband over de naam Platform Circulair Flevoland en de provincie geeft bestuurlijke ondersteuning.
De projecten met het vliegveld heten ‘Lelystads Grasverwaarding’ en ‘Spintone CO2 De Lelystadse Boer’. Het is mogelijk CO2 uit de lucht te halen, bijvoorbeeld door het te laten openemen door planten en bomen. Verder is het mogelijk er met behulp van zonlicht brandstof van te maken en grafeen, een grondstof voor onder meer batterijen. Dat laatste gebeurt met nanotechnologie, het werken met ultrakleine deeltjes.
{jcomments on}