Bedrijven lossen problemen op, maar er is een grens
Bedrijven in Lelystad die nu al op kleine schaal maatschappelijk actief zijn, kunnen en willen ook wel samen helpen om grotere maatschappelijke problemen op te lossen, maar het mag niet zo zijn dat zij de plaats innemen van de overheid.
Dat zeiden sociaal actief ondernemer Neeske Abrahamse en manager Simone Veldt van de organisatie Lelystadse Uitdaging, die hulpvragen doorgeeft aan ondernemers die kunnen helpen, maandagavond in het programma 'Van Rhijn praat bij met...'.
In Lelystad is de afgelopen jaren mede door de inspanningen van Abrahamse en Veldt een netwerk ontstaan van dit soort bedrijven. Tot nu toe gaat het meestal om kleine acties zoals toetjes voor een diner voor mensen met weinig geld en weinig contacten, of een gebruikte vrieskist voor een voedselbank, maar er wordt wel nagedacht over meer structurele projecten. Zo wordt met diverse foodbedrijven nagedacht over het voorkomen van voedselverspilling door het gestructureerd gebruiken van overtollige partijen voor sociale doelen en met andere bedrijven over het stimuleren van hergebruik van afgeschreven spullen, de circulaire economie.
Veldt betoogde echter dat een terugtredende overheid niet mag verwachten dat ondernemers in het gat springen. Ook erkende ze dat dergelijke particuliere hulp een zekere willekeur kan hebben: wie de weg weet en de juiste mensen kent, wordt sneller geholpen.
De Lelystadse Uitdaging wordt momenteel gesteund door zestig bedrijven. Vorig jaar werden 224 contacten tot stand gebracht.
{jcomments on}