Archeologen dansen op tafel om stukje metaal van Lelystadse amateur
De Lelystadse amateurarcheoloog Sander Visser heeft voor internationaal archeologisch nieuws gezorgd door de vondst van een stuk van een zwaard dat volgens deskundigen in de tiende eeuw door een Viking is achtergelaten in Friesland, toen Frisia, in de omgeving waar nu Witmarsum ligt. Het Fries Museum heeft het vandaag gepresenteerd, in samenwerking met de Fryske Akademy.
Die zijn enthousiast. Het voorwerp, een pommelkap, het uiteinde van het handvat, geeft onderzoekers van beide instellingen waardevolle informatie over de netwerken van de Vikingen en de rol die Friezen daarin speelden.
Visser deed zijn ontdekking tijdens een speurtocht met een metaaldetector op een akker, begin mei van dit jaar. "Ineens kreeg ik een mooi signaal. Ik ging graven en toe kwam die pommel eruit. Ik wist wel dat het de achterkant van een zwaard was, ik had alleen nog niet het vermoeden dat het van een Viking geweest zou kunnen ," vertelt hij bij Omrop Fryslân. Het voorwerp lag maar twintig centimeter onder het gras.
'Nog nooit in Nederland'
Uniek voor Nederland, zegt in de Volkskrant historicus Christian Cooijmans, die aan de universiteiten van Oslo en Liverpool onderzoek doet naar Vikingen op het Europese vasteland en niet betrokken is bij de vondst. "Heel bijzonder, zo’n object is in Nederland nog nooit gevonden. Soms duiken er wel zogenaamde Vikingzwaarden op bij baggerwerkzaamheden rondom rivieren, maar die zijn vaak gemaakt op het Europese vasteland." Het artikel is inmiddels overgenomen door de Belgische krant De Morgen.
De vondst wordt vanaf 23 april komend jaar tentoongesteld in een expositie van opmerkelijke vondsten van de laatste 25 jaar in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daarna gaat het stuk definitief naar het Fries Museum. Visser daarover bij de NOS: "Het is leuk voor mijn vitrine, maar het is veel mooier als hij tentoongesteld wordt voor het publiek. Dat streelt me enorm."