Skip to main content

Ambitie als evenementenstad moet wellicht wat lager

26 mei 2024
Kees Bakker

Geschreven door Kees Bakker.

Lelystad moet mogelijk zijn ambities op het gebied van evenementen  bijstellen. De wens om bekend te staan als evenementenstad is mooi, maar extra geld voor het aantrekken van nieuwe evenementen is wellicht geen haalbare kaart.

Nieuw beleid

Lelystad werkt aan een nieuw evenementenbeleid. Daarbij is ook gekeken naar het huidige beleid en onderzocht wat Lelystedelingen daarvan vinden. En daaruit is gebleken dat de gemeente relatief weinig investeert in evenementen. Landelijk besteed een gemeente 4,80 euro per inwoner aan evenementen, in Lelystad is dat 2,50 euro. Kansen zijn er volop. Bijvoorbeeld voor evenementen die muziek, lekker eten en sport met elkaar verbinden. Sowieso zouden verschillende disciplines, zoals cultuur en sport, meer moeten samenwerken. Voorts zouden er meer evenementen voor jongeren moeten komen. En Lelystad is een prachtige plek voor evenementen in de winter.

Maar dat alles vraagt wel om meer geld, en daar twijfelt de politiek. Lelystad staat aan de vooravond van flinke bezuinigingen, omdat het Rijk gemeenten vanaf volgend jaar fors minder geld gaat geven. Dat zou in 2025 zorgen voor een tekort van vijf miljoen euro op de gemeentelijke begroting en de jaren erna zelfs 17 miljoen euro. En dus is de vraag of een extra investering in evenementen haalbare kaart is.

Faciliteren

“Evenementen zijn erg belangrijk voor deze stad. Als de gemeente faciliteert, zal het aanbod toenemen. Dat betekent ook dat we drempels moeten wegnemen en het voor organisatoren zo makkelijk mogelijk moeten maken. Maar meer subsidie, dat zal een lastige worden,” zei Marco Boogaard (VVD) dinsdagavond

Volgens Fred Wilcke (InwonersPartij) betekent het dat de gemeente vooral moet investeren in laagdrempeligheid, door het organisatoren zo makkelijk mogelijk te maken en de termijnen voor het aanvragen van een eventuele vergunning te verkorten. Ook moet er gekeken worden naar uitbreiding van de locaties. “Het Woldpark, de kust en het gebied tussen de Agora en de Kubus hebben zich in het verleden bewezen als uitstekende locaties,” vindt Boogaard. “Maar we moeten ook kijken hoe serieus we de ambitie om bekend te staan als evenementenstad nemen,” vindt Sanne de Wilde (D66).

Voor de zomer

Op dit moment hangt er nog geen prijskaartje aan het nieuwe evenementenbeleid. Dat wordt nu nog uitgewerkt en nog voor de zomer aan de gemeenteraad aangebonden. De opmerkingen van de politiek van dinsdagavond zullen daarin worden verwerkt.  

Geplaatst op 22 mei 2024.