Skip to main content

Adviesrapport: Batavialand moet anders van opzet – héél anders

03 november 2021
Theo van Rhijn

Batavialand moet ingrijpend worden aangepast om toekomstbestendig te worden. Dat geldt zowel voor de organisatie als voor de presentatie – en misschien moet de naam ook anders. Dat constateert kunsthistorica en cultureel manager Vera Carasso in een rapport dat zij heeft gemaakt in opdracht van de provincie.

De verschillende onderdelen (werf, museum en scheepsarcheologisch depot) vormen nu te weinig een samenhangend geheel. Daarbij is ook de keuze tussen de functies van historisch instituut en van publieksattractie niet altijd duidelijk. Deels is dat een erfenis: Batavialand is ontstaan uit het samengaan van drie verschillende instituten, dan wel attracties: de Bataviawerf, museum Nieuw Land en de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Carasso spreekt van een ‘mengelmoes aan tentoonstellingen voor verschillende doelgroepen’.

Cantina

Om die andere opzet mogelijk te maken, moet het terrein anders worden ingericht, met onder meer een entreegebouw, plannen waarover al is gesproken. Daar zou ook ruimte moeten komen voor Natuurmonumenten en nationaal park Nieuw Land. In deze plannen moeten restaurant Cantina en de historische betonnen schuur verhuizen. Verder moeten er meer mogelijkheden komen om de scheepsarcheologische collectie te gebruiken voor het historische verhaal van Flevoland en er moet ruimte zijn voor de Batavia zelf.

Om dat allemaal mogelijk te maken, is uitbreiding van het terrein in zuidelijke richting nodig en dat kan alleen in overleg met de gemeente.

Een van de problemen is wel dat de financiële middelen beperkt zijn. Zo zal een bijdrage van de gemeente moeten worden gevraagd.

'Faillissement'

Het rapport bracht de Stentor (en daarmee het AD) tot de conclusie dat het historische themapark momenteel ‘afstevent op een faillissement’. “Wat moet er gebeuren om het noodlijdende, versnipperde Batavialand in Lelystad te redden van de ondergang?” schreef de krant als in leiding bij een verhaal over het rapport. Directeur Jan Vriezen van Batavialand kon nog niet reageren op dat pessimisme. Uit het rapport zelf valt echter op te maken dat zwarte cijfers volgend jaar al tot de mogelijkheden behoren. Wel wordt gewaarschuwd voor te veel optimisme; eerdere plannen waren grootser, maar worden onhaalbaar geacht.

VOC-geschiedenis

En dan de naam. Om te beginnen is er verwarring met outlet Bataviastad, merkt Carasso. Bovendien betoogt ze dat Batavialand de nadruk legt op de VOC-geschiedenis in plaats van op het verhaal van Flevoland en dat thema niet uniek is – meer musea richten zich (deels) daarop. En ten slotte is deze koloniale geschiedenis een zeer beladen geschiedenis geworden die alleen kan verteld met een ‘kritische noot’ – die volgens haar nu ontbreekt.

{jcomments on}