Skip to main content

Actieplan Stadshart krijgt unanieme steun, raad houdt voortgang in de gaten

17 juli 2024
Kees Bakker

De gemeenteraad is dinsdag akkoord gegaan met een nieuw actieplan voor het Stadshart. Men is enthousiast over de plannen en ambities, maar ook wat voorzichtig.

“Het is een prachtig plan, maar we zijn ook wat argwanend vanuit het verleden. Soms zijn actieplannen niet meer dan mooie woorden op papier gebleken. We willen hiermee echt concrete verbeteringen in het Stadshart zien,” zo verwoordde Bas de Reus (GroenLinks) die voorzichtigheid.

Proeftuin

Het stuk omschrijft veertien projecten op het gebied van positionering, programmering, het toevoegen van aantrekkelijke woonmilieus, meer groen en de bereikbaarheid, waar de verschillende partijen in het gebied (ondernemers, vastgoedeigenaren, de gemeente en culturele instellingen) mee aan de slag gaan. Ook moet het Stadshart meer een podium bieden aan culturele instellingen en verenigingen, waarbij het als proeftuin kan dienen.

Voor dat laatste wordt het Stadshuisplein genoemd: als proeftuin voor nieuwe ondernemers en creatieve, ambachtelijke en maatschappelijke functies, maar ook als plek voor evenementen. Ook andere delen  krijgen een specifieke functie toegedicht: het Theaterkwartier voor uitgaan, Kroonpassage, Wissel en Promesse als winkelgebied, het Stadshart Oost als centrum voor de dagelijkse boodschappen, het Stationsgebied als gastvrije entree van het Stadshart en het Zilverpark als groene en sportieve omgeving. Het Stadshart moet zo weer het geliefde middelpunt van de stad worden.

Niet te veel overhead

In totaal is er voor verschillende maatregelen 1,5 miljoen euro vanuit de gemeente beschikbaar. De gemeenteraad wil er wel voor waken dat dit geld opgaat aan externe bureaus of dure rapporten. Daarom is dinsdag vastgelegd, op voorstel van GroenLinks, dat maximaal 10 procent van dit budget besteed mag worden aan ‘overhead en extern advies’. Dat voorstel, mede ingediend door de VVD, InwonersPartij, PvdA, D66, CDA en Nieuw Liberaal Lelystad, kreeg uiteindelijk unanieme steun.

Verder zal de gemeenteraad jaarlijks een beknopte voortgangsrapportage krijgen, waarin staat welke vorderingen er zijn gemaakt in de uitvoering. Dat voorstel van de VVD, mede ingediend door Leefbaar Lelystad, InwonersPartij, GroenLinks, D66, CDA en Nieuw Liberaal Lelystad, kreeg ook unanieme steun. Net als het actieplan zelf.