Actie tegen indringers, van plantjes tot wasbeerhond
Lelystad is een van de plaatsen waar volgende week in de vorm van een actie wordt meegedaan aan de strijd tegen invasieve exoten, planten en dieren die van ver weg op de een of andere manier hier zijn beland en de natuur verstoren. Om precies te zijn: woensdag 21 juni kun je helpen met het bestrijden van de reuzenberenklauw.
Die activiteit wordt gehouden in het kader van de landelijke Week van de Invasieve Exoten, maar in Lelystad en omgeving wordt met hulp van vrijwilligers al langer structureel gestreden tegen deze plant (die bij zonnig weer brandwonden kan veroorzaken) en daarnaast kunnen vrijwilligers leren hoe ze andere invasieve exoten kunnen herkennen en melden. Daarbij gaat het van plantjes tot en met wasberen.
In Lelystad wordt sinds 2019 op een aantal plekken door Landschapsbeheer Flevoland met hulp van vrijwilligers gewerkt om de reuzenberenklauw te bestrijden. Dat gebeurt niet in het wilde weg, maar als onderdeel van een werkwijze die volgens deze natuurbeheerder effectief is.
Voor wat betreft andere ongewenste gasten: wasberen herken je makkelijk genoeg, maar voor watercrassula is toch echt wel een getraind oog nodig, zegt de organisatie. Vandaar de cursus.
Die staat niet op zichzelf. De provincie heeft een digitale kaart voor mobiele telefoons ontwikkeld, waarop invasieve exoten ingevoerd kunnen worden. “Het is belangrijk om te volgen hoe deze exoten zich ontwikkelen in Flevoland,” zegt cursusleider Rebecca Wielink.
“Met die informatie kunnen verdere plannen gemaakt worden voor de aanpak van de exoten. Tijdens de training vertel ik meer over hoe de kaart werkt en hoe je de exoten moet invoeren. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is het invoeren weinig moeite, maar je helpt ons er enorm mee! Daarnaast is het natuurlijk ook heel leuk om eens met een andere blik naar je omgeving te kijken.”
De eerstvolgende les in Lelystad is ook volgende week, dinsdag 20 juni.
Meer over de extra dag tegen de reuzenberenklauw is te vinden op https://www.weekvandeinvasieveexoten.nl/21-juni-2023.../.
Het dier op de foto bij de kop van dit stuk is overigens geen wasbeer, maar een wasbeerhond. Ze zijn geen directe familie, maar lijken wel op elkaar en beide soorten vallen in Nederland om de invasieve exoten. Ze rukken langzaam op, van oost naar west, en aangenomen wordt dat het gaat om ontsnapte exemplaren en hun nakomelingen. De wasbeerhond is al in Flevoland gesignaleerd.
Beide soorten worden zowel hier als in onder meer Duitsland gehouden door particulieren. Vanwege de status van invasieve exoot is het houden van de wasbaar nu al verboden en de wasbeerhond staat niet op de lijst toegestane huisdieren die 1 januari komend jaar wordt ingevoerd.
Geplaatst op 12 juni 2023.
{jcomments on}