Skip to main content

Aantal gevangen muskusratten van drie- naar vierduizend

26 januari 2021
Theo van Rhijn

De muskusrattenvangers van Waterschap Zuiderzeeland hebben vorig jaar vierduizend van deze dieren gevangen, tegen zo’n drieduizend het jaar daarvoor.

Landelijk nam de vangst juist vijf procent af, naar een kleine 48.000. Volgens Zuiderzeeland komt het succes door een inhaalslag, er werden gewoon meer uren gemaakt.

Overigens was de vangst juist in Oostelijk Flevoland, dus rond het Lelystadse hoofdkantoor, met krap negenhonderd exemplaren nog relatief bescheiden. Zuidelijk Flevoland en de NOP kwamen beide boven de 1500.

Probleem is wel dat er ook andere dieren in de vallen belanden. Dat kan zogenoemde gewenste bijvangst zijn, met name de bruine rat, maar ook ongewenste, waaronder watervogels. Volgens deskundigen is dat niet te voorkomen zonder nadelige gevolgen voor de bestrijding.

Muskusratten worden verdelgd omdat ze volgens waterbeheerders dijken ondergraven en de biodiversiteit bedreigen. Het zijn van oorsprong Amerikaanse dieren, die hier door toedoen van de mens terecht zijn gekomen. De eerste exemplaren zouden begin vorige eeuw door een Tsjechische graaf zijn geïmporteerd voor de jacht, maar de dieren bleken zich volgens dit verhaal sneller voort te planten dan ze konden worden afgeschoten

.  {jcomments on}