Skip to main content

4Fusion kan uitzien naar een nieuwe toekomst in het Woldpark

05 juli 2024
Kees Bakker

4Fusion kan uitzien naar een nieuwe plek in het Woldpark. De gemeenteraad heeft ingestemd met een reservering van 1,3 miljoen euro daarvoor.

De verhuizing is een soort ereschuld die de gemeente op zich heeft genomen, toen ze eerder besloot de huidige locatie van de hulpverleningsinstantie in het Woldpark vrij te geven voor woningbouwinitiatieven. Daarbij is ook beloofd een nieuwe plek te zoeken voor 4Fusion, bij voorkeur in en rond het centrum. 4Fusion is een organisatie die jongeren helpt die een steuntje in de rug nodig hebben en zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen op school. Dat doet ze vanuit een kas en aantal moestuinen naast het oude gebouw van Dubbel Op.

Op die plek komen een appartementengebouw en een initiatief van bewoners die in opdrachtgeverschap een eigen woningbouwproject starten. Daarom moet 4Fusion verhuizen. Dat gebeurt eerst als de bouw van het appartementencomplex begint naar een tijdelijk onderkomen, een leegstaande school in het Karveel. Daarna was het oorspronkelijke plan dat de organisatie over twee terreinen zou worden verdeeld: in het Woldpark, op een steenworp afstand van waar ze nu zit, en aan de Bosweg, waar de dierenweide van de stichting zou kunnen komen.

Op één locatie

Omdat uit nader onderzoek is gebleken dat er in het Woldpark genoeg ruimte is om beide te combineren, diende D66 dinsdag een voorstel in om 4Fusion in zijn geheel in het Woldpark te huisvesten. Dat voorstel kreeg een ruime meerderheid.

Niet onomstreden

Helemaal onomstreden is de verplaatsing van 4Fusion niet. Ten eerste krijgt de instelling op de nieuwe plek in het Woldpark meer ruimte dan ze nu heeft, mede gericht op verwachte groei. Verschillende partijen maakten er eerder een punt van dat de meerkosten die dat met zich zou meebrengen, niet voor rekening van de gemeente zouden mogen komen, maar voor de organisatie zelf zouden moeten zijn.

Dat is ook de strekking van een bezwaar dat bij de gemeenteraad is binnengekomen van een ‘betrokken en bezorgde inwoner en ondernemer uit Lelystad’, die stelt dat de investering door de gemeente in een nieuwe en grotere huisvesting voor een zorgondernemer opgevat kan worden als ongeoorloofde staatssteun.

Pand in huur

De plannen worden nu verder uitgewerkt. Het bedrag voor de verplaatsing, naar eerst een tijdelijke locatie en daarna een permanente nieuwe, is in ieder geval door de gemeenteraad opzijgezet. Ook is vanaf 2025 39.000 euro per jaar gereserveerd voor de afschrijving van het nieuwe gebouw, dat dan vervolgens door 4Fusion gehuurd wordt voor de huurprijs die men nu ook betaalt.