Skip to main content

Patiënt St Jansdal kan nu zelf direct uitslag scan en lab inzien, zonder arts

08 juli 2024
Theo van Rhijn

Patiënten van specialisten van St Jansdal kunnen nu hun uitslagen van scans en laboratoriumonderzoek zelf digitaal inzien zodra die beschikbaar zijn, als het tenminste gaat om onderzoek dat door een van die specialisten is aangevraagd, dus niet door de huisarts. Ze hoeven niet meer op de behandelaar te wachten. De resultaten verschijnen op hun account MijnStJansdal en daarmee hebben ze die een week sneller dan voorheen.

Dat past bij de trend dat patiënten meer, beter en sneller geïnformeerd willen worden, aldus het ziekenhuis. Een voordeel is dat de betrokkene niet onnodig lang in spanning zit. Een tweede voordeel: je kunt je beter voorbereiden op het bespreken van de uitslag met de behandelaar en daarover eventueel eerst met anderen overleggen.

Maar er zit ook een keerzijde aan, benadrukken twee artsen die bij deze ontwikkeling betrokken zijn. “Het is mogelijk dat patiënten uitslagen eerder zien dan hun arts. Dat vindt niet iedereen prettig," zegt orthopeed Kasper Bernardt. "Uitslagen kunnen namelijk onverwacht zijn.” Kinderarts Dave van de Velde: "Patiënten krijgen op de uitslagpagina altijd eerst een bericht te zien met waarschuwing. Belangrijkste is dat patiënten er zelf geen conclusies aan verbinden. Heeft u vragen nadat u de uitslagen bekeken heeft? Noteer ze en stel ze aan uw arts als hij/zij contact met u opneemt.”

Patiënten bepalen zelf of ze de uitslagen alvast willen bekijken of willen wachten tot hun zorgverlener reageert, benadrukt Bernardt.