Skip to main content

Ook justitie gaat in zaak-Ryan uit van eerwraak, broers vervolgd voor moord

05 juli 2024
Theo van Rhijn

Ryan al Najjar, de vrouw die eind mei vermoord werd aangetroffen bij de Knardijk, was mogelijk slachtoffer van eerwraak en de twee aangehouden mannen zijn inderdaad broers van haar. Dat zegt het Openbaar Ministerie, dat daarmee eerdere berichtgeving in diverse kranten bevestigt. De vader (52) zou mogelijk in SyriĆ« zitten en er wordt getracht hem te achterhalen.

De Telegraaf kreeg eerder mails onder zijn naam met een schuldbekentenis. Volgens die mails had hij alleen gehandeld, maar de verdenking van de broers is moord in vereniging.

Ook het AD kreeg kort na het drama uit de omgeving de familie vermoedens van eerwraak te horen. De 18-jarige Ryan zou te zeer zijn verwesterd. 

Buurtgenoten vertelden eerder al aan de Leeuwarder Courant dat ze het meisje vorig jaar even opvingen nadat ze haar huis was ontvlucht. Ze zou toen al om hulp hebben gevraagd omdat haar vader haar wilde vermoorden. Volgens een buurvrouw zei ze  dat ze was opgesloten door haar vader, omdat ze omging met een jongen uit Utrecht. Ook de gemeente was op de hoogte, maar uiteindelijk gebeurde er niets wezenlijks, aldus de krant.

De familie was bij de Leeuwarder Courant bekend; die had het gezin gevolgd toen het destijds als vluchtelingengezin uit SyriĆ« terechtkwam in Joure, de plaats waar het nu nog steeds woont.

Donkere Saab

Volgens de politie is Ryan op 27 mei in een donkere Saab-stationwagen vanuit Rotterdam naar Lelystad gebracht. De rit voerde vanaf Almere over de Oostvaardersdijk en de auto moet te zien zijn geweest vanaf uitkijkpunt De Kuifeend, in het Oostvaardersplassengebied net boven Almere. De politie komt graag in contact met mensen die die avond tussen tien uur en twee uur in de nacht iets hebben gezien in dit gebied.

De broers, 22 en 24 jaar, zaten na hun arrestatie eerst in afzondering, maar mogen inmiddels weer contact hebben met de buitenwereld, aldus justitie. De eerste openbare rechtszitting is 13 september, in Lelystad.

Slachtoffer.jpg