Té veel voetbalregels: 'Laat het meer op straatvoetbal lijken'
door Marc Broekmans
Oud-gymleraar Henk Breukelman wil de voetbalsport door ‘ontregeling’ glans teruggeven. “Over honderd jaar lachen ze om de buitenspelregel,” zegt hij – en hij heeft er een boekje over geschreven: ‘Ontregelen’.
Daarin houdt hij een hartstochtelijk pleidooi voor afschaffing van verschillende regels in de voetbalsport, waaronder de buitenspelregel. Daarmee kun je de sport voor de toekomst niet alleen aantrekkelijker, maar ook eerlijker en veiliger maken, aldus de 74-jarige Lelystedeling – overigens ook de man achter het Henkepad, het een paar jaar geleden aangelegde pad diagonaal door de zuidkant van het Gelderse Hout van het Gelderse Diep naar de Oostervaart.
Breukelman speelde al langer met het idee voor een boekje met adviezen en eventuele verbeteringen aan het adres van de overkoepelende voetbalorganisaties. Hij ziet met lede ogen aan hoe het voetbal ruwer en harder wordt en er veel te coulant wordt opgetreden tegen bijvoorbeeld tijdrekken en overtredingen buiten het zestienmetergebied.
Unicum
Als het aan de oud-speler van derdeklasser HHC Hardenberg en Unicum ligt, kan dat zestienmetergebied in nieuwe regelgeving gewoon weg. Zware overtredingen op doorgebroken spelers horen volgens hem ook als die buiten deze zone plaatsgrijpen, te worden bestraft met een penalty, om inconsequenties te voorkomen, en niet zoals nu het geval is louter binnen de zestien meter. Het criterium voor het geven van een penalty moet niet de plaats van de overtreding zijn, maar in hoeverre een kans op een doelpunt wordt voorkomen. “Ik zeg dus: afschaffen dat gebied. Nu is het zo dat een aangeschoten handsbal binnen de zestien meter met een penalty zwaarder wordt bestraft dan een charge op een doorgebroken speler buiten dat gebied, daar schuilt onrechtvaardigheid in.”
De belangrijkste regel – waarvoor onder meer het elektronische oog en een extra videoscheidsrechter in de vorm van de VAR werden ingevoerd in navolging van het hockey en het tennis – is van oudsher de buitenspelregel. Omstreden of niet, Breukelman wil daar resoluut van af en de VAR voor andere overtredingen behouden.
Kluitjesvoetbal
Verwacht hij bij deze drastische spelregelwijziging dan niet onmiddellijk een vorm van kluitjesvoetbal voor de beide keepers? Of monsteruitslagen en hoge scores, zoals in het korfbal? Hij denkt dat dat wel meevalt. “Misschien krijg je kluitjes bij de keeper, maar bij basketbal zie je met ondertal- of overtal situaties ook geen problemen, als er iemand bij de basket blijft hangen. Ook ijshockey en straatvoetbal kennen geen buitenspelregel.”
Breukelman woont hier nu 43 jaar, is geboren en getogen in het Overijsselse Hardenberg, waar hij als gymleraar werkzaam was aan de christelijke mavo. In Lelystad gaf hij lichamelijke opvoeding aan De Brug, De Pijler en Arcus. Hij haalt ervaring uit zijn veertig jaar lessen:
“De kwaliteit en de snelheid van het voetbal worden beter als je minder regelgeving hebt, net als in de gymles en op straat. Less is more, is mijn uitdrukking. In de gymles spelen we ook niet met zoveel regels als nu in het voetbal. Tweehonderd jaar geleden golden er in Engeland meer regels, daar is het voetbal uitgevonden. Twee spelers en een keeper moest je aanvankelijk voor je hebben als je de bal als aanvaller ontving. Ze wilden het scoren moeilijk laten zijn. Er was destijds ook bezorgdheid om balletjeswachters, maar in sporten als ijshockey, basketbal en handbal is bewezen dat dat helemaal geen probleem hoeft te worden. Hockey heeft het ook zonder problemen afgeschaft. Ik heb het hockey steekproefsgewijs onderzocht in de Hoofdklasse mannen, er wordt dan 30 tot 35 procent meer gescoord.”
“Het voetbal moet meer op straatvoetbal of op campingvoetbal gaan lijken, vind ik. Zonder buitenspelregel wordt het spel aantrekkelijker. Er is draagvlak voor de afschaffing van de buitenspelregel, daar ben ik van overtuigd. Let maar op, over 100 jaar zeggen onze nazaten: ‘Hadden ze toen buitenspel?’ Dan lachen ze erom.”
Cornervlag
Breukelman stond in de jaren zeventig zes jaar op het middenveld bij Hardenberg en ontpopte zich nadien als mid mid in de onderbond bij Unicum. Hij had ook een grondige hekel aan het bestaan van de cornervlag. “Ik heb hem er meteen een keer uitgehaald, maar dat mocht natuurlijk niet, terwijl hij de aantrekkelijkheid van het spel niet vergroot, de kans op blessures verhoogt – bij slidings kan ie breken en kun je je je blesseren of verwonden – en tijdrekken in de hand werkt. Omdat de tegenstander er dan niet goed bij kan. Dan gaat de speler in blessuretijd in de hoek staan, dus ik zeg, weg met dat ding. Elke vorm van tijdrekken vind ik zo onsportief!”
Hij gaat verder: “Ook ingooien is eigenlijk een gekke regel in een sport waar je alleen met de voeten mag spelen. Bij hockey is het hervatten trouwens ook met de stick, dat met de benen doen, zou daar ook raar worden gevonden.”
Strafschopgebied
De grootste doorn in het oog is evenwel het oneerlijke strafschopgebied. “Overal op het veld mag van alles, behalve in het strafschopgebied, dan wordt het stresserig, want als je dan als verdediger een foutje maakt, heb je een penalty tegen. Dat vind ik niet eerlijk. Krijg je een lullig handsballetje bij een bal die ver over zou zijn gegaan, dan heb je al een strafschop tegen en dat is een oneerlijk gegeven, want een gemene overtreding levert net buiten het zestienmetergebied slechts een gele kaart op. Dat maakt het zestienmetergebied tot een oneerlijk gebied. Het spel wordt er krampachtig. Een licht duwtje of een handsballetje wordt erbuiten nauwelijks bestraft en daar onevenredig zwaar. Als je op zeventien meter onderuit geschoffeld wordt weer niet. Ik zeg dus: afschaffen dat gebied.”
Wat moet je dan met lichte overtredingen van een verdediger vlak bij het doel? Die zouden bestraft moeten worden met een vrije trap vanaf een nieuwe vrijetraplijn op twintig meter van het doel. Net zoiets als de vrijeworplijn bij handbal. Je trekt een denkbeeldige rechte lijn vanaf de plek waar de overtreding was naar een positie op die stippellijn. In mijn idee schep je dan een situatie met meer vrije trappen en je geeft de scheidsrechter de kans op een derde maatregel naast de twee huidige: doorspelen en penalty.”
“Ik vind het een penalty waard als door een overtreding met bij voorbeeld een te harde tackle een doelpunt voorkomen wordt. Ook op twintig meter van het doel hoor je een penalty te kunnen krijgen in mijn voorstel. Bij alle overtredingen bij kansrijke situaties zou dat moeten. Na het omspelen van de keeper bij voorbeeld. In al die andere situaties, ook bij hands en het ontbreken van voordeel daarbij, mag er niet over worden gemauwd.”
“Ik zou verder meer willen laten fluiten voor wat je in het basketbal ‘bridging’ noemt. Obstructies worden nu veel te vaak te licht bevonden. Bij basketbal is een duwtje of een kontje of torpederen al gauw zo belastend dat een speler erdoor uit zijn evenwicht raakt. Het kan ook heel gevaarlijk zijn voor een speler, bij basketbal mag je in zo’n geval gaan douchen, het voetbal is door lankmoedigheid van scheidsrechters op dit punt veel te hard en unfair geworden.”
“Shirtje trekken was vroeger not done, maar is nu binnen de voetbalsport schering en inslag, een shirtje uitrekken na een doelpunt wordt daarentegen wel bestraft, dat is ook raar in het voetbal van vandaag. Je kunt er een schorsing voor geven, maar het heeft niets met het spel te maken, shirtje uit trekken om een doelpunt te vieren.”
Twee scheidsrechters
Breukelman pleit in zijn manifest voorts voor twee scheidsrechters op het speelveld en afschaffing van de beide grensrechters bij het schrappen van buitenspel. In dat geval kunnen de twee scheidsrechters bij twijfels overleggen en ook over gele of rode kaarten beslissen, en meer op fair play letten; bijkomend effect is dat dat goed is voor de aangetaste beeldvorming van het spel.
Er worden in het hedendaagse voetbal steeds meer spullen – zoals bierbekers en vuurwerk– op het veld gegooid. Dat heeft niets met regels te maken, maar met ordehandhaving, nuanceert Breukelman, maar hij zou daar vooral bestuurders op laten aanspreken. “De clubs kennen de supporters via de seizoenkaarthouders, je maakt mij niet wijs dat je niet weet wie er gegooid heeft. Ook vuurwerk moet je niet toestaan en verbieden, ook in amateurvoetbal. Hier komen de veiligheid en gezondheid voor iedereen om de hoek kijken.”
Voor wat betreft de directe regelgeving in het voetbal pleit de oud-gymleraar voor zuivere speeltijd en tijdstraffen, zoals bij hockey. “Momenteel kunnen voetbalclubs met een gele kaart voor een speler in de volgende wedstrijd worden benadeeld, terwijl de gele kaart nadelig hoort te zijn voor de overtredende partij tijdens het duel waarin de overtreding plaats heeft. Tijdstraffen zijn in dat opzicht veel eerlijker voor alle partijen.”
Door alle overtredingen van regels zijn veel wedstrijden in het huidige voetbal trager geworden. Breukelman ergert zich het meest aan tijdrekken en ziet ook vertraging ontstaan door het optreden van de referees. “Vertragingstactieken breiden zich al uit tot de scheidsrechters met hun gebruik van spuitbusjes bij het uitmeten van vrije trappen, en praatjes. Alles duurt veel te lang. Voor tijdrekken bestaat al een zessecondenregel voor de keepers – die nauwelijks wordt nageleefd, daar fluiten ze nooit voor, terwijl een keeper in de finale op de grond blijft liggen en zo een halve minuut pakt. Meteen een vrije trap dan wel een indirecte vrije trap voor tijdrekken, vanaf de voorgestelde twintigmeterstippellijn, werkt mijns inziens beter.”
Breukelman hoopt dat ‘Ontregelen’ zal leiden tot inzicht bij verantwoordelijke bestuurders. “Ik hoop op een doorbraak, ik heb geen platform, en wens dat dit boekje deuren kan openen, ik wil een eind aan het gemopper. Ik heb een exemplaar via een kennis naar Marco van Basten gestuurd. Hij heeft bij voorbeeld bij de FIFA ook gepleit tegen het vele tijdrekken. Mijn schoonzoon is een neef van Patrick Kluivert en hij kan mogelijk ook wat inbreng in de discussie en besluitvorming hebben, iemand met invloed moet het zijn. Misschien pakt Johan Derksen het op om de regels aan te kaarten, in zo’n geval zou het aanslaan.”
‘Ontregelen’ van Henk Breukelman is te verkrijgen bij Bookscout.nl, via bol.com en bij de Read Shop in de Kroonpassage.
Geplaatst op 16 juli 2023.
{jcomments on}