Skip to main content

Ze zijn er volop, mensen die meester of juf willen worden

20 juni 2019
Theo van Rhijn

De inloopdag voor potentiële leerkrachten is met 180 aanmeldingen een overweldigend succes te noemen, zei wethouder onderwijs Elly van Wageningen donderdag tijdens een bezoek aan de katholieke basisschool De Kring aan de Schouw. “We hadden zelfs een wachtlijst en konden niet iedereen plaatsen. Met de anderen maken we individuele afspraken.” De belangstelling is nodig, want binnen Lelystad is een tekort van 48 onderwijskrachten: dertig in het basisonderwijs en achttien in het voortgezet onderwijs.

Wie belangstelling had voor een baan in het onderwijs, kon meelopen met een meester of juf.  Zoals Rianne Jongkind, al ruim  twaalf jaar verpleegkundige onder andere in het het voormalige MC Zuiderzee en verbonden aan Coloriet. Ze gaf les bij de Kring en wil de pabo gaan volgen: “Ik zie het lesgeven als een mooie investering in de toekomst van kinderen. Als moeder van drie kinderen zie je dat belang beter. Ik ben hier ingedeeld. Als ze nu zouden zeggen, ik heb een baan voor je, accepteer ik die meteen. Mijn kinderen gaan naar de 3sprong en daar hielp ik al mee. Hier loop ik een halve dag mee, voor uitleg in taal, rekenen, spelletjes. Het is een leuke uitdaging. Vreselijk dat het lerarentekort erger is geworden. Ik zie het kind als een spons, die gevormd kan worden door van alles te vertellen. Wat mij betreft wordt dit een baan voor het leven.”

Leerkracht Ester de Jager van De Kring, al dertien jaar in het onderwijs, begeleidt de instromers.  “Op papier hebben we hier voldoende leerkrachten, maar in de praktijk valt het tegen," zegt ze. "Bij ziekte of afwezigheid komen we handen te kort. Twee weken geleden hebben we hier nog kinderen moeten wegsturen, omdat er iemand ziek was. Vooral in de bovenbouw speelt het probleem. We maken gebruik van een invalpool, SLIM, ('Snel en Logisch een Invaller op Maat, een landelijke pool – red.) en wanneer er geen vervanging is, wordt in de toekomst gerouleerd. We hebben ook ouders een brief gestuurd om kinderen op te vangen waar nodig."

Alle deelnemers kregen een tasje met informatie om zich nader te oriënteren op een baan in het onderwijs. Van Wageningen benadrukt dat  je niet zomaar voor de klas kunt komen. “Een vooropleiding is een vereiste. Onder de deelnemers aan de inloopdag zie je veel mensen uit het sociaal domein, van de pabo of het hbo."

En:"Het is zinvol werk. Ik heb zelf groep 3 les gegeven in het basisonderwijs in Kampen en het is machtig mooi om kinderen op te zien groeien van twee letters lezen naar een heel boek. Verdriet, vreugde, alles maak je mee op school.”

Procentueel heeft Lelystad grotere tekorten dan Almere en Dronten, zegt Van Wageningen, “en dat komt doordat we een groeigemeente zijn.” Directeur Rolf Tuinman (54) van de Kring vult haar aan: “Veel leerkrachten vinden nu een baan in de eigen woonplaats, merken wij, en dat gaat wel eens ten koste van Lelystad, waar veel mensen in het onderwijs als forens naar toe reizen. We moeten het hier zo leuk maken dat ze hier willen blijven wonen. Het rijk doet er al meer aan, het is een kansrijk beroep met baanzekerheid voor mensen die nu geen baan hebben. Dat was in de tijd dat ik de opleiding volgde wel even anders. Qua opleiding kiezen de meesten hier in de stad voor Windesheim of de pabo in Zwolle.”

Van Wageningen: “Een opleiding in Lelystad is niet relevant, want er is al genoeg in de omgeving. Belangrijk is dat de kosten van de pabo  zijn gehalveerd. En dat alle besturen in het onderwijs hier samenwerken op deze dag. Of dit voor herhaling vatbaar is volgend jaar, zal moeten blijken uit het resultaat. Wanneer we er door dit initiatief twintig leerkrachten bij krijgen, is dat zeker de moeite waard.”.

De gemeente investeert intussen in nieuwe gebouwen de komende jaren en daar hoort ook klimaatbeheersing bij. Tuinman: “Het is hier vaak erg benauwd en bij een regenbui staan de lokalen snel blank. Het is een oud gebouw. Gelukkig wordt deze school in 2022 geheel nieuw gebouwd. Dat is hard nodig.”

{jcomments on}