Samen op zoek naar de schadelijke Amerikaanse rode rivierkreeft
Nachtvissen met lampen – niet voor de aardigheid, maar om te zien wat voor invasieve exoten je aantreft, dieren dus die ooit van elders naar Nederland zijn gekomen, zich hier vermenigvuldigen en volgens deskundigen een plaag vormen. In Lelystad staat die activiteit komende vrijdag, 21 juni, op de agenda in het kader van de Week van de Invasieve Exoten.
Dat is een actie die op verschillende plaatsen wordt gehouden in de week van 21 tot 30 juni. Drijvende kracht erachter is een organisatie die al langer strijdt tegen het verschijnsel, het Platform Invasieve Exoten. Tijdens deze week is er extra aandacht voor deze dieren en planten, de schade die ze veroorzaken aan onder meer de natuur, en wat ertegen te doen is. De organisatoren noemen een aantal voorbeelden: de Japanse duizendknoop, de gele bieslelie, de nijlgans, termieten en de Amerikaanse rivierkreeft. Op verschillende plaatsen in het land zijn activiteiten waar iedereen aan mee kan doen, zoals boottochten, lezingen, excursies en rondleidingen, aldus het platform.
Kreeft op straat
De actie in Lelystad is opgezet door de plaatselijke afdeling van de natuurorganisatie KNNV. Die mikt daarmee vooral op de rode rivierkreeft, de Procambarus clarkii. Het beest kan een ziekte verspreiden die de kreeftenpest heet. Zelf is hij resistent daartegen, maar de Europese rivierkreeft is dat niet en die dreigt daardoor uit te sterven. Volgens de Nationale Geographic zijn de eerste hierheen gehaald voor consumptie of om te worden gehouden in aquaria en vijvers en is een aantal vervolgens ontsnapt of uitgezet. Je kunt ze overigens ook op straat tegenkomen; ze kunnen zich prima voortbewegen op het droge en doen dat ook regelmatig.
De speurtocht begint om 23.00 uur en het startpunt is winkelcentrum Ringdijk, Lelystad-Haven.
Voor meer informatie en aanmelding, zie www.wvdie.nl.