Wethouder Sjaak Kruis: 'Je moet ook bereid zijn iets te doen'
In een serie radio-interviews en artikelen stellen de nieuwe wethouders in Lelystad zich de komende tijd voor. Want op 6 juli is de nieuwe ploeg dan weliswaar geïnstalleerd, maar wie zij zijn en wat ze doen zal niet iedere Lelystedeling scherp op het netvlies staan. Sjaak Kruis bijt het spits af.
“Ik ben inmiddels 65 jaar, dus ja, dan kan je achter de geraniums gaan zitten, maar ik dacht: ‘Laat ik eens aan wat nieuws beginnen’.” Sjaak Kruis is, nu hij al 42 jaar in Lelystad woont en de afgelopen acht jaar voor GroenLinks in de gemeenteraad heeft gezeten, geen onbekende voor velen.
Andere manier
“We hebben met verschillende mensen al voor de verkiezingen gekeken naar een andere manier van besturen van de stad, collegevorming en functioneren van de raad. Na de verkiezingen heb ik me er niet verder mee bemoeid. Maar toen mijn partij me vroeg of ik me kandidaat wilde stellen voor wethouder, leek me dat wel een mooie taak. Als je aan de wieg hebt gestaan van een veranderingsproces, moet je ook bereid zijn iets te doen. Daarbij komt dat ze een verschrikkelijk mooie portefeuille in gedachten hadden.”
Uitgangspunt is het raadsakkoord: een document waarin een groot deel van de gemeenteraad aangeeft wat men de komende vier jaar wil bereiken en hoe dat moet gebeuren. Dus geen traditionele manier van collegevorming na de verkiezingen, met een college van zes of zeven partijen die allemaal een wethouder willen leveren en dan met elkaar afspreken wat ze de komende vier jaar gaan doen, om daarna vier jaar met de oppositie de degens te kruizen. Maar een brede inzet met de gehele gemeenteraad, om te kijken waar de overeenkomsten liggen.
“Wat ons verbindt, is het raadsakkoord. Maar we hebben ook benoemd waar we het niet over eens zijn. Dat raadsakkoord is een mooi en duidelijk verhaal, met duidelijke opdrachten voor het college. Voor ons ligt daar een mooie taak, en ook de taak om regelmatig, oftewel vaker, met de raad te communiceren over de invulling daarvan. Het is bovendien een manier om ondanks de versnippering van het politieke landschap toch goede besluiten te nemen.”
Uitdagingen
Kruis is ander andere verantwoordelijk voor duurzaamheid, klimaat, energietransitie, cultuur, grondzaken, openbare ruimte en dierenwelzijn. Daar zitten dossiers bij die een flinke uitdaging zijn.
De energietransitie
“Ten eerste de energietransitie. Dat is een ingrijpend proces voor de hele stad. Huishoudens moeten gasloos worden, en het is de kunst dat op de goede manier te doen: betaalbaar, met name voor de mensen die minder te besteden hebben. Door bijvoorbeeld collectieve systemen die betaalbaar zijn, zoals wellicht geothermie, waarnaar nu een onderzoek loopt. Maar het is uiteindelijk de vastgoed(woning-)eigenaar die beslist, we gaan niks afdwingen.”
Verbinding natuur, klimaat en duurzaamheid
“Een tweede uitdaging is de verbinding tussen natuur, klimaat en duurzaamheid meer vorm te geven. We zijn niet voor niets de hoofdstad van de nieuwe natuur. Waar Lelystad een groene stad is, moet dat zo blijven en waar dat te weinig zo is, moeten we dat worden. En ook inzetten op goede verbindingen maken met de natuur om de stad heen.”
Cultuur
“Ten derde de cultuur. De uitdaging is daar om die van en voor iedereen te laten zijn en er ook de wijken mee in te gaan. Niet alleen omdat cultuur leuk is, maar ook omdat die net als sport de zelfstandigheid van mensen kan bevorderen. Je kunt daarbij ook op een andere manier kijken naar cultuur. Ik sprak laatst een slagwerkleraar, die een wat teruggetrokken en timide jongen op les kreeg. Die bleek niet alleen talent te hebben, maar bloeide daarna ook helemaal op. Hij stond steviger in zijn schoenen. Voor hen moet cultuur toegankelijk zijn, maar ook bereikbaar. Dus ook meer in de wijken in plaats van alleen in dat Stadshart, wat voor velen toch een afstand is. Gelukkig zijn Welzijn Lelystad en Kubus daar ook al volop mee bezig…”
Circulaire economie
“Ten vierde de circulaire economie. Die heeft een trage start gehad, van oude producten nieuwe dingen maken, maar je ziet dat daar nu veel belangstelling voor is. We gaan daar een paar mooie projecten in neerzetten die mensen meenemen in wat nou het voordeel is van circulaire economie. Zo loopt er nu een onderzoek naar een circulair ambachtscentrum, een combinatie van het afvalbrengstation zoals we dat kennen en circulaire bedrijven en instellingen, zoals De Groene Sluis. Ook het Concern voor Werk en het mbo-college worden daarbij betrokken. Om te kijken hoe je dat brengen van afval kan combineren met bedrijven en instellingen die van oude producten weer iets nieuws maken of kunnen beoordelen of iets nog bruikbaar is, op een plek waar je dat ook aan de mensen kunt laten zien.”
Goede samenwerking
Het zijn de uitdagingen uit zijn portefeuille, maar het nieuwe bestuur van de stad moet meer dan eens een collegiaal bestuur zijn: wethouders helpen elkaar en gunnen elkaar wat. Is dat ook zo? “Ja, dat ervaar ik echt zo. We zijn allemaal hele verschillende mensen. Maar ook de raadscommissie die ging over de aanstelling van de wethouders zette al zeer in op die samenwerking en de bereidheid over de eigen grenzen te kijken en ik merk dat dat ook echt zo is. We hebben het met elkaar over de voorstellen die we doen. Dat kunnen best stevige gesprekken zijn, maar die zijn er altijd op gericht om samen te zorgen dat er iets goed tot stand komt. We zoeken naar de grootste gemene deler. En dat raadsakkoord is daarbij een stevig ankerpunt.”
De uitzending van ‘Lelystad Dichtbij’ met Sjaak Kruis is via deze link te beluisteren. Het interview alleen beluistert u via deze link.
Geplaatst op 14 oktober 2022
{jcomments on}