Wethouder Piet van Dijk zoekt balans tussen steen en groen
In een serie radio-interviews en artikelen stellen de nieuwe wethouders in Lelystad zich de komende tijd voor. Want op 6 juli is de nieuwe ploeg dan weliswaar geïnstalleerd, maar wie zij zijn en wat ze doen zal niet iedere Lelystedeling scherp op het netvlies staan. Piet van Dijk is de tweede in de rij.
Van buiten
In bestuurlijk Lelystad is Piet van Dijk nieuw, een ‘wethouder van buiten’, maar in bestuurlijk Nederland heeft hij zijn sporen wel verdiend. “Ik ben geboren in Beetsterzwaag, bijna 60 jaar geleden. Ik ben langere tijd in militaire dienst geweest bij de Koninklijke Marine, zo’n acht jaar, en heb daar de hele wereld gezien. Daarna werd ik medewerker van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, vervolgens politiek assistent van Jozias van Aartsen, de toenmalige minister van Landbouw. Daarna heb ik me als hoofd Economische Zaken beziggehouden in dienst van de gemeente Zwolle, op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Ik ben acht jaar lang fractievoorzitter geweest van de VVD in de gemeenteraad van Zwolle. Vervolgens werd ik lobbyist voor de provincie Flevoland in Den Haag. Van 2012 tot 2017 was ik wethouder in de gemeente Opsterland (Friesland), waar ook mijn geboortedorp toe behoort. Vervolgens werd ik burgemeester in Drenthe, van de gemeente Aa en Hunze.”
Zwolle
Het is een indrukwekkende lijst, maar één ding springt eruit. “Ik heb mij in Zwolle bezig gehouden met de stedelijke ontwikkeling, toen die stad net in een fase zat waar Lelystad nu in zit. Dat is ook waarom ik hier gesolliciteerd heb: Lelystad is een stad in ontwikkeling en wil een sprong voorwaarts maken, kwalitatief en kwantitatief. En kansen zijn er volop.”
De parallel is dat Zwolle in de loop der tijd enorm is gegroeid, zowel qua inwonertal als in economische zin. “Op de goede manier, want de stad heeft haar karakter behouden. Dat is knap. Zo heeft Lelystad ook zijn ontwikkeling, historie en mogelijkheden. Dan brandt het vuurtje in mij, dan wil ik daarmee aan de slag. En van nature zie ik nu eenmaal eerder de kansen dan de bedreigingen. Die laatste zie ik ook wel, maar mijn oriëntatie is op de kansen.”
Van Dijk beschouwt zichzelf als een plattelandsjongen. “In Zwolle ben ik aan de stad gewend geraakt. Lelystad zit precies op het snijvlak van die twee. Het is een heel groene stad, al mag het op sommige plekken nog wel wat groener worden. Dat moet: wonen in het groen geeft een natuurlijk gevoel, maar ook vanwege de klimaatstress. Dat groene karakter, de grens tussen stad en land, dat zit in deze stad verweven. Almere bijvoorbeeld is veel meer steen. En dan nog de kust: het blauwe van Lelystad, dat we ook meer met de stad moeten verbinden. Het rood, groen en blauw, dat moet meer met elkaar verweven worden (rood staat voor bebouwing, red.).”
Stadshart en stationslocatie
Welke uitdagingen ziet de wethouder voor zich in zijn portefeuille? “Nou, allereerst de ontwikkeling van het Stadshart. De stationslocatie en de buslocatie zullen de komende jaren flink veranderen. In het stationsgebied komen er fors meer woningen bij en daar zullen we vooral de hoogte in gaan. Hoe hoog? Twintig verdiepingen? Nou, dat is misschien wat veel, maar vier is weer te weinig. Dus daar ergens tussenin. Lelystad moet namelijk meer differentiëren: hoogbouw in het centrum of bij station Lelystad-Zuid, dat er ook echt moet komen. Bij vervoersknooppunten moet je verdichten. De rest van de stad moet juist groener.”
De uitdaging is ook het centrum bereikbaar te houden. “Voor auto’s, maar ook voor fietsen. Deze gemeente heeft de ambitie uitgesproken om in de top 6 te komen van beste fietssteden van Nederland. Dat is een mooie opgave, want ook al is de basis goed, hier en daar mist er nog wel wat en is het een uitdaging uit te vinden hoe een route precies loopt. Maar als je van het Stadshart een kloppend hart wil maken, moet je de aderen daaromheen goed verzorgen.”
Wat is eigenlijk het brede belang van meer mensen die in het Stadshart wonen? “Nou, ten eerste heeft Lelystad een groeiambitie. De stad wil meer inwoners, die moet je ergens kwijt. Daarnaast zijn er mensen die graag in een drukke omgeving, het hart van de stad, wonen. Dan moet je dat zo maken, dat het de uitdaging wordt dat ze daar ook heel makkelijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en misschien helemaal geen auto nodig hebben. Maar meer inwoners in het Stadshart betekent ook meer reuring: mensen die uit eten gaan, of naar het theater of de bioscoop, mensen die er hun boodschappen doen. Wat dat betreft ben ik erg blij met de nieuwe bioscoop van Kok Experience: dat is de kwaliteitsimpuls die we nastreven in het Stadshart.”
De kust
Tweede uitdaging: de kust. “Er ligt een kustvisie, dus de ontwikkeling daar is al grof ingekaderd. De uitdaging die ik daar ook zie, is het participatietraject: hoe laten we inwoners en toekomstige inwoners, die graag aan de kust willen wonen, meedenken over wat voor gebied dat moet worden? In mijn eerdere banen als wethouder en burgemeester heb ik ook heel erg dat gesprek met de inwoners opgezocht. Dat betekent ook dat er ruimte moet zijn om het gesprek te voeren, dus dat je niet met dichtgetimmerde plannen dat gesprek in gaat. En dat is, weet ik uit ervaring, ook leuk. Want inwoners komen vaak met hele creatieve ideeën en oplossingen, waar we soms zelf niet aan gedacht hebben.”
Van iedereen
Van Dijk is zeer te spreken over het raadsakkoord en de manier waarop daar nieuwe wethouders bij zijn gezocht. “Ik ben daar zeer van gecharmeerd. Normaal volgt de portefeuilleverdeling als bekend is welke partijen een college gaan vormen. Hier ging het andersom: eerst worden er afspraken gemaakt, en vervolgens kunnen wethouders in spe solliciteren op een bepaalde portefeuille. De portefeuilleverdeling is dan geen onderdeel van het onderhandelingsproces. Mensen die daar op solliciteren, gaan dat ook echt doen omdat ze dat leuk vinden. Dat is een groot voordeel.”
“Verder zijn we wethouder van iedereen, van elke partij en fractie. Dat is een nivellering van de aandacht en macht. Elke fractie kan ons uitnodigen en met ons in gesprek gaan, geen enkele fractie heeft daar een voorkeurspositie in. Als college ben je dan ook meer op de inhoud gericht en je hebt minder last van de politieke ontwikkelingen in de raad. Ik verwacht dat het debat in de raad ook inhoudelijker zal worden. Het heeft namelijk ook geen zin om het college of partijen tegen elkaar uit te spelen, want we zitten er voor iedereen.”
Streep eronder
Voordeel is dat Van Dijk dus relatief nieuw is in Lelystad. “Ik woon hier sinds mei vorig jaar en volg sindsdien de politiek. Ik weet dat de persoonlijke verhoudingen in de vorige periode niet altijd goed waren binnen de gemeenteraad, maar ik heb juist een gemeenteraad leren kennen van bevlogen mensen die klaar zijn met dat hele gedoe. Die daar een streep onder willen zetten. Dat is de gemeenteraad waar ik ben ingestapt. En daar ben ik echt heel erg positief over.”
De uitzending van ‘Lelystad Dichtbij’ met Piet van Dijk is via deze link te beluisteren. Het interview alleen beluistert u via deze link.
Geplaatst op vrijdag 28 oktober 2022.