Vooroevers gaan IJsselmeerdijk in de toekomst beschermen
Er komen vooroevers ter versterking van de IJselmeerdijk tussen Lelystad en de Ketelbrug. Daarvoor hebben de zes betrokken instanties een intentieovereenkomst gesloten. De vooroevers komen in plaats van de klassieke dijkverhoging en -verzwaring.
De vooroevers moeten aangelegd gaan worden vanaf de Ketelbrug tot aan Flevo Marina, met uitzondering van een zone direct om de Maxima-centrale en overslaghaven Flevokust. "Over een lengte van ongeveer tien kilometer komt een ondiepe strook van zestig hectare waternatuur die ingericht wordt voor vissen, vogels en andere flora en fauna. Deze oplossing zorgt zowel voor een dijk die voldoet aan de normen voor waterveiligheid als voor vergroting van de natuurwaarden en biodiversiteit en mogelijkheden voor de beleving daarvan", schrijft de provincie Flevoland in een persbericht.
De zes instanties willen verder de opties voor recreatie in het gebied verbeteren. De aanleg van een nieuw fietspad op de IJsselmeerdijk is daar een onderdeel van.
De vooroever moet parallel aan de IJsselmeerdijk komen, op enkele tientallen meters afstand. Hij moet de kracht van de golven van het IJsselmeer aanzienlijk verminderen voor ze de dijk bereiken.
Dijkversterking kost 237 miljoen
Het versterken van de IJsselmeerdijk tussen Lelystad en de Ketelbrug gaat ongeveer 237 miljoen euro kosten. In 2019 bleek uit onderzoek dat het 17,6 kilometer lange traject van de IJsselmeerdijk niet voldoet aan de strengste eisen om het water tegen te houden. Zo was de dijk te laag en kwam de dijkbekleding niet door de keuring. De dijk moet wel aan die eisen voldoen, aangezien deze een groot deel van Flevoland beschermt tegen overstromingen vanuit het IJsselmeer. Als de dijk zou breken, zou de achterliggende polder langdurig onbewoonbaar zijn. De bedoeling is dat de versterkte dijk zeker de komende vijftig jaar veiligheid biedt aan de Flevolanders.
De zes betrokken instanties zijn de provincie Flevoland, de gemeenten Dronten en Lelystad, Waterschap Zuiderzeeland, Rijkswaterstaat en het Flevo-Landschap.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.
Geplaatst op 16 september 2022.