Skip to main content

Voor wie eens iets anders wil lezen over de stad: de Lelybel

07 februari 2020
Theo van Rhijn

De 68-jarige Jaap Knip uit Lelystad is bij wijze van experiment een digitaal cultblad begonnen onder de titel ‘De Lelybel’. Met behulp van dichters en columnisten wil hij het lokale culturele en politieke wereldje wat opschudden en bouwt hij een netwerk op.

"Ik wil het breed aanpakken, met literatuur, muziek, beeldende kunst en foto's. Als je de politiek wat kunt kietelen, is dat leuk. Kritische noten en satire kunnen nooit kwaad,” aldus de gepensioneerde weg- en waterbouwkundige. "Je kunt de Lelybel lezen als vertier. Het is geen hoogstaand literair werk, eerder een knipoog naar ontwikkelingen in de stad, zoals die rond het vliegveld, de leegstand en het kwijnende winkelaanbod. Maar we hebben ook een rubriek over lelijke plekken in de stad, daar maak ik foto's van. Ik houd er niet van in de pas te lopen, dat moet je overal doen en nu heb ik de eigen regie."

In de tweede editie, die onlangs kort na de eerste verscheen, heeft Knip ruimte gemaakt voor een opvallend verhaal, opgetekend uit de mond van een stadsterrorist. Een verhaal voor de goede verstaander, legt hij uit: "Je moet het relativeren, want er is hier in onze stad al veel ophef over niks. In het verhaal praat hij over de aanslag op de burgemeester, maar dat het niet echt is, onzinnig en absurd, dat begrijpt natuurlijk iedereen. Het is een kapstok om bepaalde dingen aan op te hangen. Van de aanslag wordt trouwens afgezien..."

Het artikel over de oprichter van 'Stem lokaal 18', een nieuwe politieke partij, komt ook uit zijn eigen koker. "Een verzonnen partij natuurlijk, die overal kritiek op heeft, want we verzuipen lokaal in de partijen, die hun mond open hebben over tal van dingen, maar weinig waar kunnen maken."

In de roastrubriek laat hij naar Amerikaans voorbeeld dichters, schrijvers en politici elkaar roasten op de inhoud van hun werk. "In de VS wordt een president als Trump geroast. Hij kan er niet tegen als hij afgebrand wordt, zijn voorganger Obama kon dat wel. Scherpzinnige monologen met een knipoog, dat is mijn bedoeling. Je weet meestal van tevoren precies wie het hebben kan en wie niet."

Hij wisselt net zo vaak van rubriek als van stemming en identiteit, zegt Knip. Hij is als vrijwilliger verantwoordelijk voor de redactie van de Stadmakerijpagina in de FlevoPost, gaf eerder een alternatief digitaal blaadje uit in Velsen, waar hij hoofd was van de afdeling wijkbeheer, en in Beverwijk de Digibode, toen hij er actief was voor de milieudienst.

Voor de Lelybel heeft hij nu 35 digitale postadressen en dat moeten er meer gaan worden. Hij kreeg al wat respons van de vrienden van de bieb en vanuit enkele taalgroepen. Er was tot nu toe slechts een enkele afmelding. Niet vaker dan iedere maand moet de Lelybel uitkomen, "'want we moeten de mensen niet overvoeren."

Hij wil werken volgens thema's en zo lezers gaan prikkelen. "Een beetje choqueren moet kunnen." De eerste uitgave ging over winter. Nu net is het thema stad behandeld. Een van de volgende themanummers gaat waarschijnlijk over milieu, dat staat nog niet vast, en in mei gaat het over vrijheid. In de eerstkomende editie komt dichter Floor Koedam aan het woord, de winnaar van de laatste stadsgedichtenwedstrijd in de bieb.

Knip koos voor de naam Lelybel met een reden. "De libelle heeft alle evoluties overleefd en je ziet hem op de eerste pagina op een basaltblok zitten, vanwege de zuil van Lely en de bekleding van onze dijken. De libelle is sierlijk en mijn blad de Lelybel heeft iets van lellebel. Dat is weer ordinair. De Lelybel heeft dus twee kanten.”

Wie met eigen ogen de Lelybel wil zien, kan zich melden op het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

{jcomments on}                                                                                                                                                                                                              Marc Broekmans