College: Verzet tegen verkoop bos voor regelstation is voorbarig
Het verzet tegen het kappen van een stukje bos achter de Zuiderzeewijk, bij de kruising van de Binnenhavenweg en de Zuigerplasdreef, is wat voorbarig, zeggen b. en w.. De gemeente wil het stuk grond verkopen aan Liander, zodat die daar een nieuw regelstation kan bouwen. Dat is nodig om de druk op het elektriciteitsnet tegen te gaan. Maar omwonenden zijn in verzet gekomen.
Vragen
De PVV heeft er vragen over gesteld aan het college. Dat laat weten dat de indruk wellicht is gewekt bij omwonenden dat het hele stuk bos wordt gekapt, maar dat is niet zo. Omdat Liander de grond wil kopen, moest er een publicatie met het volledige perceel worden gedaan. Dat is wettelijk zo geregeld, om andere partijen die de grond wellicht willen kopen ook een kans te geven. Maar dat wil niet zeggen dat het hele stuk bos zou moeten worden gekapt om plaats te maken voor het regelstation, antwoordt de gemeente op de vragen van de PVV.
Bovendien moet Liander nog, in het kader van de Omgevingswet, met de omwonenden in gesprek over wat er precies gaat gebeuren en waar dat gebeurt. In dat proces kan met bewoners worden gekeken waar het regelstation het beste past. Dan is ook duidelijk hoeveel bomen er verloren gaan en waar dat precies is. “De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor dat participatieproces,” schrijft de gemeente.
Compensatie
Het stukje bos waar het om gaat is stadsbos. Dat betekent dat alle bomen die moeten worden gekapt binnen Lelystad gecompenseerd zullen worden. Bovendien zal het regelstation op voldoende afstand van de dichtstbijzijnde woningen komen, is de toezegging.
De PVV wil graag dat de verkoop van de grond wordt uitgesteld tot de omwonenden zijn gerustgesteld. Maar zover is het nog niet. “De zorgen van bewoners zijn ontstaan door onjuiste of onvolledige informatie. Door de gepubliceerde perceelkaart is wellicht de indruk ontstaan dat het volledig bosperceel gekapt zal worden. Liander zal omwonenden en andere belanghebbenden tijdens het participatieproces van de juiste informatie voorzien. Alle eventuele vragen en zorgen zullen zorgvuldig verwerkt en gewogen worden in ruimtelijke procedure. Pas daarna zal besloten worden over een eventuele grondverkoop.”
Petitie
Tegen de plannen is een petitie gestart door ongeruste omwonenden. “In het verleden hebben de bewoners van de Zuiderzeewijk al vaker gevochten voor dit stuk bos en dat zullen we opnieuw doen,” schrijven de initiatiefnemers van de petitie. Die is inmiddels 431 keer ondertekend.
Het betreffende gebied. De voorkeursplek voor het station is linksboven, in de hoek bij de kruising.