Skip to main content

Toch weer een boom voor de vrijheid van meningsuiting in het Bultpark

05 juni 2024
Kees Bakker

Er staat toch weer een boom voor ‘de vrijheid van meningsuiting’ in het Bultpark. Drie weken geleden maakte het bestuur van het park bekend er vanaf te zien het monument te onthullen, nadat de eerste boom na het planten in een paar dagen tijd al was vernield, tezamen met vier andere bomen. Maar daar is men op terug gekomen: men wil niet toegeven aan het vandalisme waar het park dagelijks onder lijdt.

In gesprek

Het gaat om een appelboom die is geplant achter de sportzaal bij de ingang van het Bultpark bij het Hanzepark. Wethouder Sjaak Kruis heeft het monument woensdagmiddag onthuld, door een bordje op een paaltje bij de boom te schroeven.

Inspiratie voor de boom is de dood van de Russische oppositieleider Navalny. Dat leidde tot het initiatief een boom te plaatsen die staat voor de vrijheid van meningsuiting, met daaromheen vijf kleine bankjes waarop mensen kunnen zitten om met elkaar in gesprek te gaan. “Schuw de moeilijke onderwerpen niet en ga op zoek naar waar we elkaar wel kunnen vinden,” was het advies van Kruis daarbij. Hij maakt zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting, die niet alleen in sommige landen in de wereld of in Europa zwaar onder druk staat, maar ook in Nederland. “Als er bevolkingsgroepen worden geïsoleerd, of als er mensen buitenspel worden gezet… je mag het hartgrondig met elkaar oneens zijn, zo lang we maar wel met elkaar in gesprek zijn.”

Geef nooit op!

“Iedere week zijn we hier bezig, met een groep van tien tot twaalf mensen. Tussendoor drinken we dan een half uurtje koffie, en in die tijd lossen we alle wereldproblemen op. Er wordt helaas te weinig naar ons geluisterd,” leidde initiatiefnemer van de boom, Peter Kouwenhoven, de onthulling in.

“Toen Navalny vermoord werd, kregen we tijdens de koffie het idee een vrijheidsboom te planten. Het is een Elstar geworden. Hij staat er nu een beetje treurig bij, maar dat past wel bij het onderwerp. De bankjes erbij zijn groen geverfd, in de kleur van de hoop. Toen de verf nog nat was, gingen er al twee mensen op zitten, maar daar zie je nu iets meer van. We hebben op het moment hier met zoveel vernielingen te maken, dat we het herstel daarvan nauwelijks bij kunnen houden. Maar we houden vol, net zoals de tekst op het bordje ons voorschrijft: Geef nooit op!”